Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.08.2017 09:32

Možno si onedlho budeme „pochutnávať“ na plastoch!


Snímka zdroj: (MBARI).


Vršovky sú morské živočíchy. V znečistených oceánoch zachytávajú a požierajú plasty, aby ich neskôr vo forme granuliek vylúčili na morské dno. Plast sa síce môže stratiť z hladiny, ale nestratí sa z oceánu.


Pred niekoľkými dňami túto informáciu potvrdili americkí vedci v odbornej tlači. Z ich vyjadrení možno usúdiť, že príroda si s odpadom človeka v oceánoch časom „poradí“. Spôsob, ktorý na to použije, človeka ale nepoteší. Stane sa tak aj hromadením maličkých niekoľkomilimetrových granuliek z tiel vršoviek na morskom dne. A samozrejme ešte predtým aj v ich organizme.

 

Je otázkou času, kedy sa o nich „dozvieme“ v kuchyniach

Vršovky patria do skupiny plášťovcov (Tunicata). „Problém s plastami ohrozuje obyvateľov všetkých hĺbok oceánov,“ konštatovala pre magazín National Geographic Kakani Katijaová, jedna z autoriek výskumu o živote a správaní sa plášťovcov. „Mnohé iné organizmy požierajú vršovky, prípadne sa živia ich výlučkami a podobne. Práve tieto organizmy sa potom môžu priamo i nepriamo stať súčasťou potravinového reťazca človeka. Vlastne, existuje množstvo ciest, ktorými sa mikroplasty a ich chemické zložky môžu z oceánov dostať na naše taniere“.

 

Plastová daň za zanedbanie alebo podcenenie dôsledkov

„Na spomínanom príklade sa opäť potvrdzuje, prečo je dnes z pohľadu človeka a jeho činnosti  dôležité vyrábať plasty minimálne a aj toto minimum recyklovať v maximálnom  rozsahu, najlepšie však všetok,“ uzatvára v súčasnosti akceptovaný pohľad odborníkov na riešenie problematiky odpadov Silvia Nosálová z OZV ENVI - PAK. „Ľudstvo dobieha to, čo v minulosti zanedbalo, respektíve nedocenilo alebo odignorovalo.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
15.11.2017
Na čo by si v súčasnosti mali dať obce pozor pri uzatváraní zmlúv s OZV?
Do konca roka majú obce a mestá možnosť uzatvoriť zmluvy s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV). Ide o tie obce, ktoré buď o ukončenie zmlúv s predchádzajúcimi OZV požiadali do konca septembra 2017 alebo ktorým, naopak, OZV vypovedali zmluvy.
viac
03.01.2018
Plastové tašky sú s účinnosťou od 1. januára povinne spoplatnené
Envirorezort si od prísnejšej odpadovej legislatívy sľubuje obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %