Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.11.2018 07:40

Most ponad Vážsky kanál v Ilave kvôli kritickému technickému stavu uzatvoria


Most ponad Vážsky kanál v Ilave


Hĺbková diagnostika oceľovej konštrukcie mosta na ceste II/574 v Ilave ukázala, že most treba z dôvodu havarijného stavu a bezpečnosti účastníkov cestnej premávky uzavrieť.


So stavbou mostného objektu ponad Vážsky kanál v Ilave začali v roku 1945. Dnes je jeho životnosť vyčerpaná, nosná konštrukcia je v zlom technickom stave. Z tohto dôvodu Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánoval v lete tohto roku pristúpiť k jeho komplexnej rekonštrukcii. Hlbšia diagnostika mostného objektu však napokon ukázala, že samotné teleso mosta nie je možné zrekonštruovať bez toho, aby bol demontovaný. TSK preto musí od svojho pôvodného zámeru upustiť a most z dôvodu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky uzavrieť.

Zameranie a hĺbková diagnostika skutočného stavu oceľovej konštrukcie odhalili poruchy na takých miestach nosnej konštrukcie, ktoré neumožňujú rekonštrukciu mosta v polohe na oporách. Mostný objekt je preto potrebné demontovať. „Jeho oprava sa však v rozsahu potrebnej výmeny prvkov a s prihliadnutím na stav konštrukcie a prípadnej sanácie javí v porovnaní s alternatívou nového mosta ako neekonomická a prakticky nerealizovateľná,“ vysvetlil Radovan Karkuš, riaditeľ Správy ciest TSK, ktorá má predmetný most vo svojej správe. Zároveň dodal, že počas diagnostických prác na moste bolo niekoľkokrát denne zaznamenané prekročenie povoleného zaťaženia mosta a pravidelné prekračovanie povolenej rýchlosti, čo sa prejavilo nadmernými priehybmi mosta a výrazným kmitaním.

 S ohľadom na bezpečnosť obyvateľov mesta a najmä účastníkov cestnej premávky, ktorí most ponad Vážsky kanál pravidelne využívajú, je ďalšia prevádzka mosta vylúčená. Bezpečnosť chodcov, cyklistov, vodičov motorových vozidiel či cestujúcich verejnou osobnou dopravou je prvoradá, most preto od utorka 27. novembra 2018 uzatvoria. „Stav mostného objektu je na základe zistených porúch kritický a možno ho hodnotiť stupňom VII, teda havarijný stav. S mestom Ilava, Okresným úradom v Trenčíne, Okresným dopravným inšpektorátom v Trenčíne, Okresným riaditeľstvom Policajného zboru SR v Trenčíne i SAD Trenčín, a. s., sme sa preto dohodli na úplnej uzávierke cestného mosta od 1.00 h rannej v utorok 27. novembra 2018. Vzhľadom na časové obdobie, potrebné na realizáciu procesu verejného obstarávania, vypracovanie projektovej dokumentácie a napokon i samotných poveternostných podmienok pri realizácii prác odhadujeme trvanie uzávery do konca budúceho roka,“ priblížil ďalej riaditeľ Správy ciest TSK.

 Uzávierka mosta bude riadne vyznačená prenosným dopravným značením a dopravnými zariadeniami. Vstupu na most budú motoristom brániť betónové zvodidlá v oboch smeroch jazdy. Kým k samotnej uzávierke mostného objektu dôjde, TSK požiadal Krajský dopravný inšpektorát v Trenčíne o výkon kontrolnej činnosti v mieste mostného objektu.

Autor: (ts-tsk-Mgr. Veronika Rezáková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Vláda uvoľnila financie na výstavbu nového mosta v Ilave
Vládny kabinet schválil v stredu 26. februára 2020 uvoľnenie finančných prostriedkov na odstránenie starého a výstavbu nového mostného objektu ponad Vážsky kanál v Ilave.
viac
22.06.2021
KSK pre havarijný stav uzavrel most cez rieku Ondava pri obci Sirník
Košický samosprávny kraj (KSK) uzatvoril v pondelok v podvečerných hodinách most nad riekou Ondava pri obci Sirník v okrese Trebišov. Mostom v smere od mesta Veľké Kapušany a obce Oborín neprejdú vozidlá ani chodci. Dôvodom je jeho havarijný stav, informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
viac
27.01.2023
Na Moste SNP znížili rýchlosť, riešiť budú jeho zlý technický stav
Na Moste SNP v Bratislave znížili pre autá maximálnu povolenú rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu (km/h). Potvrdilo to hlavné mesto, ako správca mosta, i polícia.
viac
31.08.2023
Most v Lipanoch je v havarijnom stave, čaká ho rekonštrukcia
Most s lávkou pre peších cez Lipiansky potok na Sládkovičovej ulici v Lipanoch je v havarijnom stave. Ako informuje na sociálnej sieti mesto, ide o výsledok posúdenia jeho stavu statikom, ktorý vykonal diagnostiku mosta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %