Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.04.2019 10:50

Morena, Morena, Morena...


Ilustračná snímka: tik@brezno.sk


Tradičné veľkonočné zvykoslovia odštartovali v nedeľu na breznianskom námestí. Spevom i tancom a následným hodením zapálenej Moreny do Hrona,sme sa v Brezne každoročne rozlúčili so zimou a privítali jar.


O bohatý program sa už obvykle postaral Detský folklórny súbor Šťastné detstvo z Brezna. Tento rok avšak oslavy jari nezostali len pri tradičnom programe. Po prvýkrát sa v meste Brezne odhalila aj jedinečná veľkonočná výzdoba, ktorej iniciátorom bolo vedenie mesta. Námestie zdobí hneď niekoľko unikátnych ozdôb, a to 10 obrovských drevených vajíčok a jeden veľký z dreva zhotovený veľkonočný zajac. Nebola to však ale len práca umelcov. Do vyrábania výzdoby sa zapojili aj školy - Základná umelecká škola, ZŠ a MŠ Pionierska 2, ZŠ a MŠ Karola Rapoša, ZŠ a MŠ MPČĽ 35 a Centrum voľného času. Každá škola vyzdobila dve drevené veľkonočné vajíčka. „Keďže vianočná výzdoba mala veľký úspech, rozhodli sme sa vyzdobiť mesto aj počas veľkonočných sviatkov. Veríme,  že aj táto nová výzdoba prinesie radosť našim obyvateľom a návštevníkom,“ povedal primátor mesta Tomáš Abel.

Morena nie je jediným podujatím svojho druhu a tak Veľká noc v Brezne bude pokračovať aj pripravovanou výstavou s veľkonočnou tematikou v mestskom dome kultúry. Momentálne si návštevníci ale aj domáci Brezňania môžu zakúpiť kraslice a rôzne iné výzdoby v Horehronskom múzeu (Meštiansky dom č. 13) na predajnej výstave „Sviatky jari“. Oslavy vítania jari na Horehroní vyvrcholia podujatím Veľkonočné radosti v Mýte pod Ďumbierom. Podujatie sa bude konať 21. apríla 2019 od trinástej hodiny. Podujatím vás budú sprevádzať folklórne súbory a tanečné zoskupenia z regiónu a pre najmenších bude pripravený rozprávkový les.

 

Autor: Miroslava Švantnerová


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Turisti vítali jar a vodáci odomkli vody Torysy
Prešovskí turisti v nedeľu vítali jar, vodáci sa zasa po prvýkrát plavili vlnami Torysy. V jej vodách skončili aj zapálené Moreny.
viac
15.03.2018
Vítanie jari v Púchove
Príďte privítať jar do Púchova! V sobotu 17. marca 2018 sa v Púchove uskutoční VIII. Veľkonočný jarmok spolu so zaujímavým kultúrnym programom. Slávnostné otvorenie podujatia je naplánované o 10.00 h.
viac
31.03.2021
Centrum Brezna už zdobia nadrozmerné kraslice
Centrum horehronskej metropoly Brezna zdobí od utorka nadrozmerná veľkonočná kraslica s motívom mesta, ktorá má 2,5 metra. Rozšírila tak výzdobu námestia, ktorú tvoria dve viac ako meter vysoké kraslice či veľkonočný veniec.
viac
19.03.2024
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru
V predveľkonočnom období organizuje Horehronské múzeum spolu s miestnym odborom Živeny v Brezne tradičnú predajnú výstavu, prezentujúcu výrobky spojené s Veľkou nocou. Podujatie Sviatky jari sa začína 19. marca a potrvá do 27. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %