Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.02.2017 02:03

Moments das la vie - autorská fotografická výstava


Pozvánka.


Výstavu Moments das la vie (Momenty života) pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a autorky výstavy Barbora Albertová a Vladimíra Vlčáková - členky fotokrúžku PaSA Turčianske Teplice.


Výstava fotografií bude verejnosti sprístupnená od 22. februára do 6. marca 2017 vo výstavných priestoroch Mestského úradu v Turčianskych Tepliciach.

„Nechodím von hľadať zaujímavé zábery“, hovorí o svojej tvorbe Barbora Albertová. „Idem von, a pokiaľ ma niečo samo zaujme, je to dôvod na vyfotografovanie " Hanry Wessel. Tak ako patrí ku futbalistovi lopta, ku spisovateľovi pero a papier, tak ku mne patrí fotoaparát. Tvoríme duo. Nie som dievča, ktoré keď nemá náladu sedí doma za počítačom. Som iná ako ostatné a nehanbím sa za to. Som od nich odlišná. Jediné odreagovanie a zmiznutie z reality mi umožní pohľad cez objektív fotoaparátu. Moje prvé fotografie vznikli dávno, keď som bola ešte malá. Stačilo pár minút a bolo na svete toľko fotiek. Nie všetky boli použiteľné , ale človek sa učí z vlastných chýb. Časom som sa naučila novým veciam a fotky boli omnoho lepšie. Stačí len trochu viac času a trpezlivosti a všetko sa dá. Keď sa naskytne príležitosť hneď fotím. Fotografia je niečo, čo človek vidí len cez objektív. Ako mi povedal jeden fotograf: „Odfoť to, čo človek ľudským okom nevidí " snažím sa držať tohto pravidla a foteniu sa venujem v každej voľnej chvíli. Je to moja droga“.

Vladimíra Vlčáková o svojom vzťahu k fotografovaniu: „Moje začiatky fotenia sa začali úplne nenápadne. Na Vianoce, pred pár rokmi som dostala od rodičov fotoaparát. Bavilo ma fotiť, len tak, keď som chodila na prechádzky do prírody, rodinné oslavy, makro fotografie... Neskôr som začala fotiť aj portréty ľudí. Začalo ma to baviť. Ukázala som fotky mojim rodičom a kamarátom. Tiež sa im to páčilo a tak som sa rozhodla, že sa budem foteniu venovať o čosi viac. Postupom času som prišla na to, ako zachytiť momenty správnym spôsobom. Pri tom som sa odreagovala, nemyslela som na nič iné, len ako zachytiť podstatu predmet, či niečoho, čo som fotila. Veľa skúseností mi dal krúžok v Školskom internáte pri Pedagogickej a sociálnej akadémii v Turčianskych Tepliciach, ktorý som začala navštevovať v druhom ročníku na strednej škole. Tu som mala možnosť zoznámiť sa s fotografmi, ktorí nás učili rôzne techniky, triky, pomohli pripravovať rôzne výstavy a takto nám umožnili sa prezentovať“.

 

Autor: (Radoslav PANČÍK, Turčianske kultúrne stredisko v Martine)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2017
Výtvarné spektrum 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok vyhlasuje regionálne kolo súťaže „Výtvarné spektrum 2017“. Výtvarné spektrum je najprestížnejšou celoštátnou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby na Slovensku.
viac
22.02.2018
Autorská výstava obrazov Márie Mravcovej Variácie II
Priaznivci výtvarného umenia sa môžu tešiť na výtvarné diela členky Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov Márie Mravcovej. Autorka sa výtvarnej činnosti aktívne venuje už 17 rokov.
viac
13.12.2018
Čarovný detail - výstava exlibris a grafík
Turčianske kultúrne stredisko v Marine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Senior klub Martin pozývajú všetkých záujemcov na výstavu. Svoje diela exlibris a grafiku bude prezentovať Víťazoslav Chrenko, člen Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia.
viac
25.05.2020
Výstava Inšpirovaní domovom
Inšpirovaní domovom – to je názov výstavy výtvarných diel a fotografií účastníkov medzinárodného plenéra, ktorý sa konal od 24. do 28. júla 2019 na Gäceli v Oravskej Porube.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %