Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.06.2019 11:55

Modrania boli na slávnosti v Štúrove


Odhalenie pomníka Ľudovíta Štúra v Štúrove.


V nedeľu 12. mája sa konala v Štúrove na brehu Dunaja celonárodná matičná slávnosť, počas ktorej odhalili matičiari pod záštitou predsedu vlády Petra Pelegríniho sochu slovenského národovca Ľudovíta Štúra.


 

 

Mesto nesie meno nášho buditeľa, kodifikátora slovenského jazyka, už 71 rokov. V meste nemá dosial žiadnu pamätnú tabulu. Myšlienka postaviť v meste pamätník vznikla pred dvadsiatimi rokmi pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.

Odvtedy pretieklo Dunajom veľa vody. Na jeseň v roku 2015 položili matičiari základný kameň s tabuľou na dunajskom nábreží, ktorý do rána niekto zasypal a tabulu zobral. Problémy boli so stavebným povolením, poslanci mesta boli proti, až 70 percent sú v meste obyvatelia maďarskej národnosti. Pomník postavili na brehu Dunaja na vyvýšenom mieste, pod pamätníkom do svahu vložili pôdu, ktorú matičiari priniesli zo všetkých krajov Slovenska, nevynímajúc rodnú obec Ľudovíta Štúra Uhrovec. Pôdu z cintorína v Modre , kde Ľudovít Štúr leží prinesú Modrania organizátorom dodatočne a rozsypú pod pamätník. Busta, ktorú zhotovil akademický sochár Martin Pala z Bratislavy , stojí na dvojtonovom kamennom podstavci dovezenom z čachtického lomu. Štúr sa pozerá na protichodný breh Dunaja, kde sa týči majestátna ostrihomská bazilika, kde bol korunovaný kráľ Štefan I. Mestskí poslanci robili prekážky s miestom postavenia pamätníka, pomohol štát, pomník je na pozemku akciovej spoločnosti, ktorá patrí pod MDV SR. Zaujímavá je skutočnosť, že v Modre na námestí Ľudovíta Štúra sa Ľudovít Štúr pozerá na rímskokatolícky kostol pomenovaný po spoločnom uhorskom svätom Štefanovi kráľovi.

Modranská muzeálna spoločnosť spolu s VINCÚROM a NO rozvoja vidieckej turistiky zorganizovali zájazd na celonárodnú slávnosť do Štúrova, Ostrihomu a Belej. Okrem Modranov cestovali aj matičiari z Pezinka a Šenkvic. Počas zájazdu si prezreli i Ostrihomskú katedrálu a nádherný historický hotel Chateau v Belej s rozsiahlym parkom, kde účastníkov zájazdu privítal absolvent modranskej „vinárky“ Miroslav Petrech, ktorý predstavil tajomstva výroby svetových vín v Belej. Do Štúrova prišiel vlakom i turista, značkár ,deväťdesiatročný Milan Ružek , ktorý tiež si uctil nášho velikána. Kvalifikované informácie poskytol sprievodca Jozef Schwarz z Bratislavy. Zájazd splnil svoje poslanie a Modrania reprezentovali mesto Modru, miesto večného odpočinku jedného z najvýznamnejších Slovákov. Nadviazali sme tak dôstojne na podujatie RTVS, prehliadku slovenských osobností „ Najväčší Slovák“, kde Ľudovít Štúr obsadil druhé miesto po generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

 

Autor: František Mach


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2019
Pamätník Ľ. Štúra v Štúrove sa v máji po vyše troch rokoch stane realitou
Po viac ako troch rokoch sa stane realitou pamätník Ľudovíta Štúra v Štúrove. Na dunajskom nábreží Námestia slobody ho 12. mája odhalia zástupcovia Matice slovenskej (MS).
viac
15.08.2019
Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ, nový majiteľ chce doň vrátiť históriu
Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen je už v rukách súkromného vlastníka. Obec rozhodnutím obecného zastupiteľstva pred niekoľkými týždňami rozhodla po viac ako dvojročnom úsilí o predaji svojho 5/6 podielu fyzickej osobe z Bratislavy za 250-tis. eur.
viac
26.06.2021
Banská Bystrica má novú dominantu - sochu kráľa Bela IV
Banskobystrické Námestie Štefana Moysesa má novú dominantu – sochu uhorského kráľa Bela IV., ktorú v piatok slávnostne odhalili pri Barbakane. Cesta od prvotnej myšlienky až k sprístupneniu diela trvala zhruba šesť rokov.
viac
20.08.2022
Odhalenie a požehnanie sochy Dobrého pastiera v Trenčianskych Tepliciach
Podľa liturgického kalendára je deň 16. august spomienkou na sv. Štefana, uhorského kráľa. Kostol v Trenčianskych Tepliciach zasvätený práve prvému uhorskému kráľovi a 16.augusta uplynie 134 rokov, kedy bol kostol postavený a posvätený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %