Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.02.2016 10:00

Ministerstvo vnútra bude rozširovať kapacity materských škôl


Počet žiakov v materských školách sa zásahom ministerstva zvýši. Foto: (archív)


Ministerstvo vnútra vyhlásilo 29. januára 2016 dve výzvy na predkladanie projektov zameraných na rozširovanie kapacít materských škôl, či už formou rekonštrukcie alebo výstavby nových budov.


Výzvy sú súčasťou operačného programu Ľudské zdroje, z ktorého je na tieto projekty vyčlenených 58 miliónov eur. Do výziev sa môžu prihlásiť mestá a obce zo siedmich krajov. Pomoc bude smerovať do obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít s cieľom odstrániť segregáciu a umožniť im rovnaké podmienky pre inkluzívne vzdelávanie.

Dve vyhlásené výzvy poskytujú široký rad možností ako navýšiť kapacitu predškolských zariadení. Pri vytváraní nových miest pre škôlkarov sa mestá a obce môžu uchádzať o podporu na výstavbu alebo rekonštrukciu materských škôl. Prostriedky z Európskej únie tak môžu použiť na rozšírenie kapacity existujúcich materských škôl formou prístavby, nadstavby alebo rekonštrukcie materskej školy, ako aj na výstavbu nových materských škôl. Podmienkou je, že novovytvorené miesta musia obsadiť aj deťmi z marginalizovaných rómskych komunít. „Vďaka projektom budú môcť materské školy v regiónoch prijímať v budúcnosti viac detí ako doteraz, pričom približne jedna tretina nových miest bude určená pre deti z marginalizovaných rómskych komunít. Ministerstvo takto pomôže mnohým rodičom, ktorí majú problém s umiestnením svojich detí kvôli obmedzeným kapacitám materských škôl a tiež vytvorí podmienky pre lepší prístup detí zo všetkých skupín obyvateľstva k predškolskému vzdelávaniu“, povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Čítajte v Obecných novinách 5-6/2016 na str. 10.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
16.04.2024
Zubné benefity v poisťovniach sa od mája zrušia
Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.
viac
16.04.2024
MZVEZ: Nórske granty pomáhajú aj Slovensku
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 15. apríla 2024 mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %