Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.12.2018 09:50

Ministerstvo spustí ďalšiu časť systému elektronickej evidencie odpadov


Ilustračná snímka (tasr)


Elektronická evidencia odpadov môže byť čoskoro realitou. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustí s príchodom nového roka do ostrej prevádzky druhú časť informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.


Pôvodcovia a držitelia odpadov majú možnosť elektronicky podať ohlásenia za vyhradené prúdy odpadov výrobcov za rok 2018. Ohlásenia treba podať do konca februára 2019. Až do nasadenia všetkých modulov projektu ISOH sa ohlásenia dajú okrem elektronického spôsobu podania podať aj na papieri.       

"Počas novembra sme úspešne ukončili finálne užívateľské testovanie všetkých plánovaných modulov, ktoré sa majú k novému roku uviesť do ostrej prevádzky," uviedol generálny riaditeľ sekcie informatiky ministerstva životného prostredia Juraj Németh. "Aktuálne prebieha nastavenie infraštruktúrnych prvkov riešenia tak, aby služby bolo možné spustiť," hovorí.       

Aktuálna druhá fáza projektu sa sústreďuje na agendu envirorezortu a ním vedené evidencie a registre výrobcov obalov, elektrozariadení, vozidiel, pneumatík či batérií, ku ktorým bude možné pristúpiť elektronicky pomocou portálu ISOH. Projekt bude zameraný tiež na registre organizácií zodpovednosti výrobcov za odpadové prúdy, register odborne spôsobilých osôb na autorizovanú spracovateľskú činnosť, register osvedčení o odbornej posudkovej spôsobilosti, register spracovateľov, register autorizácií či katalóg odpadov.       

Portál podľa MŽP poskytne prihlásenému užívateľovi možnosť skontrolovať si svoje údaje vedené v ISOH či prístup do privátnej zóny. Návštevníci budú navigovaní prostredníctvom príkladov zo životných situácií. Ministerstvo od tohto kroku očakáva jednoduchšiu prístupnosť pre užívateľov s nižšími skúsenosťami s elektronickými službami. Portál bude tiež obsahovať odkazy na odbornú legislatívu odpadového hospodárstva.      

 Envirorezort po dokončení celého projektu očakáva prechod na výlučne elektronickú komunikáciu s úsekom odpadového hospodárstva. Tento krok podľa neho umožní mať jednotný a štandardizovaný pohľad na odpady v celej SR. Získané informácie by mali znížiť možnosť tvorby čiernych skládok a umožniť dynamicky prispôsobovať legislatívu, aby pružne reagovala na stav v odpadovom hospodárstve. Slovensko tak bude môcť napĺňať záväzok v rámci európskeho dokumentu Waste Package 2030.

Súčasný balík uvoľnených modulov k 1. januáru 2019 je druhým krokom zo štyroch plánovaných, ktoré reformu umožnia. V rámci ďalšej fázy projektu spustia funkcionalitu aj pre okresné úrady. Informačný systém bude prepojený s centrálnymi prvkami elektronickej štátnej správy, čo podľa MŽP prispeje k plnohodnotnej elektronizácii služieb prostredníctvom elektronických občianskych preukazov. Ministerstvo pracuje na samostatnej legislatívnej norme o ISOH, ktorá má zakotviť zodpovednosti povinných osôb, ako aj orgánov štátnej správy na úseku odpadového hospodárstva vo vzťahu k ISOH.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
19.05.2021
Čo si od systému ISOH sľubuje MŽP SR a čo organizácie zodpovednosti výrobcov?
Envirorezort ešte začiatkom januára 2020 ústami vtedajšieho ministra Lászlóa Sólymosa avizoval, že Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) bude dokončený začiatkom roka 2021. Nie je.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %