Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2017 10:44

Ministerstvá predstavili návrh opatrení pre Karpatské bukové pralesy


Snímka z pralesovej lokality Stužica.


Ministerstvá životného prostredia, pôdohospodárstva a zahraničných vecí vypracovali komplexný návrh opatrení zameraných na splnenie odporúčaní Výboru svetového dedičstva UNESCO ohľadne Karpatských bukových pralesov.


Materiál predložili včera (18. 10.) do medzirezortného pripomienkového konania. Výbor Slovensku vyčítal napríklad ťažbu dreva, potrebná je aj úprava hraníc slovenských častí pralesov.       

Rezorty preto tak, ako im to v auguste uložila vláda, pripravili komplexný súbor opatrení zameraných na zabezpečenie adekvátnej ochrany a starostlivosti o slovenskú časť prírodného dedičstva. Výbor svetového dedičstva na svojom júlovom zasadnutí v Krakove opätovne upozornil Slovensko na viaceré pretrvávajúce problémy. Uložil mu do 1. februára 2018 vykonať potrebné opatrenia, rovnako predložiť návrh úpravy hraníc slovenských komponentov lokality a ich nárazníkových zón. Podklady na zmenu hraníc budú na Sekretariát UNESCO doručené do tohto termínu, deklaruje sa v materiáli.       

Výbor tiež požaduje zabezpečenie ochrany pred ťažbou dreva a inými potenciálnymi hrozbami v celej slovenskej časti lokality. "Spresnenie hraníc má zásadný význam aj pre zabezpečenie ochrany pred ťažbou dreva a inými potenciálnymi hrozbami," vysvetľuje sa v materiáli. Ochrana pred ťažbou a tiež pred lovom zveri je v súčasnosti adekvátne zabezpečená v dvoch zo štyroch oblastí. V lokalitách Stužica – Bukovské vrchy a Vihorlat sa preto pripravuje rozšírenie území s najvyšším - piatym stupňom ochrany prírody, vyhlásia tam prírodné rezervácie.       

Materiál reaguje aj na ďalšie výhrady. Rieši preto využitie prestížneho emblému UNESCO pre udržateľný rozvoj regiónu, podporu udržateľných foriem cestovného ruchu a mäkkých foriem turizmu, socioekonomický rozvoj, zvyšovanie environmentálneho povedomia, ako aj podporu formálneho a neformálneho environmentálneho vzdelávania a medzinárodnú spoluprácu.       

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine pribudli do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2007. Do zoznamu UNESCO sa zapísalo desať pralesových lokalít. Z nich štyri sú na území Slovenska - lokality Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2017
Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudlo ďalších 5 prvkov
Dňa 6. novembra 2017 o 15. hodine sa v Divadle SĽUK uskutočnilo slávnostné vyhlasovanie nových prvkov a aktivít, ktoré boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany NKD na Slovensku.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %