Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
24.01.2017 12:02

Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov


Kým sa poplatky za skládkovanie odpadu nezdvihnú, tak skládok neubudne.


Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.


Slovenské poplatky patria podľa slov ministra medzi najnižšie v Európskej únii, uloženie tony odpadu stojí od 4,98 do 9,96 eura.      

Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak. "Musíme sa rozlúčiť so skládkami," vyhlásil Sólymos. Poukázal, že pokiaľ sa poplatky nezvýšia, tak skládok neubudne. Situáciu má riešiť aj pripravovaná novela zákona o odpadoch, ktorá má odstrániť byrokraciu. "Súčasný zákon je plný administratívy hlavne pre podnikateľov," upozornil Sólymos.       

Envirorezort tiež plánuje tento týždeň vyhlásiť verejné obstarávanie na nový informačný systém odpadového hospodárstva. Vďaka nemu má štátna správa, samospráva a podnikatelia pôsobiaci v odpadovom hospodárstve i verejnosť získať komplexný prístup k údajom o vzniku a nakladaní s odpadom, o recyklačných a spaľovacích zariadeniach, ale aj skládkach a zberných dvoroch.      

Zmeny v odpadovej legislatíve sú jednou z priorít, ktoré Sólymos predstavil. Okrem odpadov sa má pozornosť venovať aj ovzdušiu, protipovodňovej ochrane či environmentálnym záťažiam. Šéf envirorezortu priblížil, že sa pripravuje novela zákona o ovzduší. Má priniesť opatrenia napríklad na zníženie emisných stropov pre oxidy dusíka, ktoré vznikajú najmä spaľovaním dieselových motorov. Posun Sólymos očakáva aj v otázke zonácie Tatranského národného parku.      

V rámci protipovodňovej ochrany sa má zase pozornosť venovať Banskej Bystrici, Prešovu a Košiciam. Pripravuje sa aj rekonštrukcia protipovodňových ochranných hrádzí na rieke Nitra. Dôraz Sólymos kladie aj na likvidáciu starých envirozáťaží. Na sanáciu 18 lokalít je už vypísané verejné obstarávanie. Medzi tie s najvyššou prioritou patrí skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni, sanácia gudrónových jám v obci Predajná, ale aj Calex Zlaté Moravce či rušňové depá v Nových Zámkoch, Komárne, Štúrove, Prešove a Vrútkach.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
10.09.2020
Iniciatívy na zlepšenie kvality ovzdušia a zdravia obyvateľov
Podľa správy Európskej environmentálnej agentúry kvalita životného prostredia v Európe, najmä znečistenie ovzdušia, zásadným spôsobom ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné podmienky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %