Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.02.2019 02:10

Mestskí poslanci schválili rozšírenie zoznamu pamätihodností


Busta cisárovnej Sissi (Zdroj: presov.sk)


Od roku 2009 po súčasnosť je v evidencii pamätihodností mesta Prešov okrem štyroch nových zapísaných 46 pamätihodností – z nich je 20 hmotných nehnuteľných, 13 hmotných hnuteľných a 13 nehmotných pamätihodností.


Do zoznamu pamätihodností mesta Prešov pribudli strom brest horský v parku na Čiernom moste, bronzová busta uhorskej kráľovnej Alžbety, katalóg knižnice cirkevného hodnostára, biskupa Gregora Tarkoviča, menovací dekrét prvého gréckokatolíckeho biskupa Gregora Tarkoviča od pápeža Pia VII. a zakladacia listina Eparchiálnej knižnice v Prešove, vydaná cisárom Františkom I. Rozhodli o tom na stredajšom rokovaní prešovskí mestskí poslanci.      

Bresty boli v 19. storočí v Prešove súčasťou verejnej zelene. Na Hlavnej ulici v Prešove z nich bola zložená prvá aleja. V 50. rokoch 20. storočia však skoro všetky bresty v Prešove zdecimovala grafióza - choroba spôsobená parazitickou hubou Ceratosmella ulmi. Ako jediný relikt, ktorý zo začiatku 19. storočia prežil, je brest horský (Ulmus glabra), ktorý rastie v parku na Čiernom moste. Tento strom má do 200 rokov, obvod jeho kmeňa je vyše 400 centimetrov a má mohutnú korunu.       

Rukopis katalógu osobnej knižnice, respektíve zbierky kníh prvého prešovského gréckokatolíckeho biskupa Gregora Tarkoviča z roku 1841, ktorý poslanci zaradili medzi pamätihodnosti, bol vyhotovený neznámou osobou po jeho smrti. Obsahuje 712 záznamov dokumentov v približne 1101 zväzkoch. Dominujú tlače v latinskom jazyku, zastúpená je nemčina, maďarčina, ruština, ukrajinčina, ale aj grécky, taliansky a rumunský jazyk. Z tematického hľadiska prevládajú práce náboženského, teologického charakteru – morálnej, pastorálnej, dogmatickej teológie vrátane biblií, katechizmov či žaltárov. Vlastníkom je Štátna vedecká knižnica v Prešove.       

Poslanci mali tiež rozhodnúť o vyradení štátneho žrebčinca zo zoznamu pamätihodností mesta. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Petra Krajňáka o tom napokon nehlasovali.       

Od roku 2009 po súčasnosť je v evidencii pamätihodností mesta Prešov okrem štyroch nových zapísaných 46 pamätihodností – z nich je 20 hmotných nehnuteľných, 13 hmotných hnuteľných a 13 nehmotných pamätihodností.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
04.04.2022
Verejnosť môže podávať návrhy na zápis do evidencie pamätihodností mesta
Do evidencie pamätihodností mesta Prešov môžu pribudnúť ďalšie unikáty, verejnosť má možnosť podávať návrhy na ich zápis do konca mája. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
24.10.2023
KSK by mal poslancom predkladať všetky právne úkony s výdavkami nad milión eur
Košický samosprávny kraj (KSK) by mal predkladať poslancom na odsúhlasenie všetky právne úkony s povinnosťou uhradiť bežné alebo kapitálové výdavky v hodnote viac ako jedného milióna eur. Týka sa to aj organizácií, ktorých je KSK zriaďovateľom.
viac
08.01.2024
Poslanci schválili rozpočet, mesto sa vyhlo provizóriu
Mesto Zlaté Moravce vstupuje do nového roka s platným rozpočtom. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo v posledných dňoch uplynulého roka. Samospráva bude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 17.621.259 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %