Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.03.2018 11:52

Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova


Ilustračná snímka


Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.


      Hlavné mesto chce zníženie počtu ľudí bez domova dosiahnuť účinnou spoluprácou a koordináciou samosprávy, mimovládnych organizácií, mestských častí, Bratislavského samosprávneho kraja i štátu. Pomôcť má aj vytvorená koncepcia, ktorej cieľom je zachytenie problematiky ľudí v sociálnej núdzi a určenie konkrétnych krokov k zlepšeniu ich situácie.       

"Táto koncepcia má za úlohu vytvoriť sieť pomoci ľuďom bez domova," priblížil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. V Bratislave je totiž podľa jeho slov v rámci celého Slovenska najviac bezdomovcov, približne polovica z nich nepochádza z hlavného mesta. Aj z tohto dôvodu bude pri realizácii pomoci ľuďom bez domova v Bratislave spolupracovať aj štát.       

V koncepcii si mesto zadefinovalo sedem prioritných oblastí v rámci pomoci ľudom bez domova. Medzi nimi je napríklad prevencia, zníženie počtu ľudí žijúcich vonku, skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb, zvyšovanie kvality integračných prístupov pri práci s bezdomovcami či spolupráca aktérov. Taktiež tvorba dokumentov, ako je prevencia vzniku extrémnej formy sociálneho vylúčenia, housing first či práca s osobami pracujúcimi v "sexbiznise".       

Bratislava chce vybudovať sieť pomoci posilnením streetworku, čiže pomoci priamo v uliciach, a tiež dobudovaním kamenných zariadení typu nízkoprahovej dennej služby a útulku. Pri tvorbe koncepcie sa jej tvorcovia inšpirovali aj v zahraničí. V pláne je tak aj uplatnenie projektu "housing first", ktorý výhľadovo ráta s prenájmom tréningových bytov vo vlastníctve mesta pre ľudí bez domova. "Ambíciou je rozšírenie základnej siete pomoci, pretože v súčasnosti je veľmi nerovnomerne rozložená a veľmi slabá. Prizývame k spolupráci aj mestské časti, ktoré môžu významným spôsobom pomôcť. Najväčšia ambícia je housing first. Pilotný projekt chceme skúsiť v ubytovni Fortuna," priblížila riaditeľka sekcie sociálnych vecí na bratislavskom magistráte Marcela Gbelecová. Uvažuje sa aj o zriadení stálej ambulancie pre bezdomovcov v nocľahárni Mea Culpa. Bratislava má podľa riaditeľky zvláštny fenomén v bezdomovectve, a to veľa ľudí dlhodobo bývajúcich na ulici. Mesto preto chce, aby títo ľudia prešli celou sieťou pomoci, ktorú má v koncepcii rozpracovanú.       

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4000 až 5000.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2018
Mestskí poslanci chcú pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy
Poslanci hlavného mesta vyjadrili ochotu pomôcť bratislavskej mestskej časti Devín dostať sa z nútenej správy. Na stredajšom rokovaní poverili primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby v spolupráci s Devínom realizoval kroky k príprave dohody so všetkými veriteľmi mestskej časti.
viac
08.01.2021
Bratislava je pripravená na plošné testovanie, najprv však žiada viac MOM
Mesto Bratislava je pripravené na plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, pokiaľ sa na tom dohodne s vládou SR a bude zabezpečený dostatok testov či zdravotníkov.
viac
03.12.2022
Michalovce pomôžu ľuďom bez domova zvládnuť mrazivé zimné noci
Mesto poskytne počas zimy prístrešie pre ľudí bez domova. Na Staničnej ulici, v blízkosti Útulku Slovenského Červeného kríža, dalo mesto Michalovce postaviť celtový stan pre ľudí bez prístrešia. Túto službu mohli bezdomovci využiť aj v minulosti, v rokoch 2016 až 2019.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %