Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.03.2018 09:23

Mestská samospráva ocenila pri výročí významné osobnosti


Logo


Mesto Stropkov oslavuje 614. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Pri tejto príležitosti mestská samospráva v nedeľu ocenila päť osobností a jednu inštitúciu.


Čestné občianstvo udelilo mestské zastupiteľstvo bývalému stropkovskému pedagógovi Emilovi Burákovi st. in memoriam za pevný a nemenný postoj v období normalizácie, rozvoj matičného hnutia a podiel na založení miestneho odboru Matice slovenskej v roku 1968. „Toto ocenenie nech je vnímané aj ako ocenenie všetkých tých, ktorí po vpáde okupantov na naše územie v časoch boľševickej neslobody trpeli pre svoj názor,“ uviedol primátor Ondrej Brendza na slávnostnom zasadnutí mestských poslancov.       

Cenu mesta si prevzal profesor Ľudovít Parilák za úspechy vo vývoji a výskume, vede a školstve. Druhou laureátkou tohto ocenenia je žurnalistka Marta Szattlerová, a to za propagáciu a spoluprácu s mestom najmä v oblasti kultúry. Ďakovný list udelila samospráva stropkovskému pedagógovi a fotografovi Andrejovi Belovežčíkovi a kňazovi redemptoristovi Jozefovi Vojtilovi. Tohtoročnou novinkou v kolekcii ocenení bola Cena primátora udelená partnerskému poľskému mestu Korczyna.       

Prvá písomná zmienka o meste Stropkov je z 12. marca 1404. Súčasná samospráva v tejto súvislosti založila novú tradíciu s oceňovaním významných osobností a kolektívov v predvečer tohto výročia. Doterajších desať slávností spojených s oceňovaním osobností sa konalo v januári alebo februári v rámci prvého slávnostného zastupiteľstva v roku. TASR o tom informoval hovorca mesta Peter Novák.      

 Laureátom čestného občianstva, ceny mesta a ceny primátora v nedeľu prvýkrát v histórii odovzdali aj pamätné bronzové sošky s motívom Stropkova. Podľa návrhu stropkovského rodáka akademického maliara Petra Kocáka ich vyhotovil akademický sochár Jozef Hobor.       

Stropkovská samospráva udeľuje svoje ocenenia od roku 2004. Čestné občianstvo získalo dosiaľ 19 osobností. Medzi nimi sú kňaz Metod Dominik Trčka, bývalý riaditeľ podniku Tesla Michal Štepita, Marika Gombitová, rodáci Alojz Čobej, Beáta Dubasová či spomínaný akademický maliar Peter Kocák.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2017
V meste ocenia osobnosti plastikou Nebo nad Sninským kameňom
Pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky ocení mesto Snina tri osobnosti verejného, spoločenského a kultúrneho života. Tri ceny udelí aj primátor mesta. Približne 20 ľuďom odovzdajú pamätné a ďakovné listy. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v sobotu 25. novembra.
viac
06.07.2018
Belgická zástava na žilinskej radnici
Na žilinskej radnici veje belgická zástava. Mesto si chce takýmto spôsobom uctiť delegáciu z partnerského belgického mesta Essen, ktorá pred pár dňami navštívila Žilinu.
viac
11.10.2019
Stredná odborná škola Pruské oslávila 70. výročie svojho založenia
Stredná odborná škola Pruské v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja vo štvrtok 10. októbra 2019 zorganizovala v obecnom kultúrnom dome oslavu 70. výročia svojho založenia spojenú s oceňovaním.
viac
23.05.2022
Osobnosti a kolektívy si prevzali ocenenia mesta
Osobnostiam a kolektívom, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zviditeľnenie Stropkova doma i v zahraničí, v nedeľu počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva odovzdali ceny mesta, ďakovné listy a čestné občianstvo in memoriam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %