Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.03.2017 01:00

Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme


Snímka zdroj: (MsÚ).


Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.


Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou kampaňou zameranou na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien. Zhasnutím svetla na 60 minút vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás. Podujatie sa začalo v roku 2007 ako miestna aktivita organizácie WWF (World Wide Fund for Nature) v austrálskom Sydney, ktorej poslaním je zastaviť ničenie prirodzeného prostredia a vytvoriť budúcnosť, kde ľudia budú môcť žiť v harmónii s prírodou. Táto myšlienka sa v priebehu 10 rokov rozšírila do celého sveta.

„Týmto symbolickým gestom Žilina opäť potvrdzuje svoje environmentálne a ekologické cítenie. Neustále vyvíjame snahu, aby naša činnosť, nech sa týka ktorejkoľvek oblasti, mala minimálne negatívne dôsledky na životné prostredie. Zároveň sa v rámci svojich kompetencií snažíme využívať všetky prostriedky na zveľaďovanie prostredia, v ktorom žijeme,“ povedal primátor Choma.

Do projektu sa v minulom roku zapojilo viac ako 178 krajín sveta, medzi nimi aj Slovensko s viac ako 40 mestami a obcami. Zapojilo sa aj veľa pamiatok, firiem a 25 škôl po celom Slovensku.

Podrobné informácie o projekte nájdete na: http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk.

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
23.03.2017
Prešov venuje hodinu našej Zemi
Mesto Prešov sa aj tento rok zapojí do projektu HODINA ZEME. Už v sobotu 25. marca vypnutím verejného osvetlenia spoločne pomôžeme zmierniť dôsledky a upozorniť na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelný smog.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
13.03.2023
Hodina Zeme, keď sa vypnú svetlá na známych budovách, bude 25. marca
Hodina Zeme, keď sa na celkom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach, sa uskutoční 25. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %