Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.11.2018 02:20

Mesto získalo dotáciu z EÚ na regionálnu nízkouhlíkovú stratégiu


Ilustračná snímka, zdroj: Spišska Stará Ves


Spišská Belá, okres Kežmarok, získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu regionálnej nízkouhlíkovej - energetickej stratégie.


 „Týka sa spádovej oblasti nášho mesta a projekt sa bude realizovať 18 mesiacov,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.       

Zdroje vo výške viac ako 50.500 eur získala samospráva z Operačného programu Kvalita životného prostredia, pričom celkové náklady projektu sú na úrovni cez 53.000 eur. Zvyšok spolufinancuje mesto. „Projekt je súčasťou aktivít Akčného plánu okresu Kežmarok a bol pripravený v spolupráci s Centrom na podporu regionálneho rozvoja Kežmarku,“ ozrejmil Bieľak.       

Dlhodobým cieľom tohto projektu je prispieť k vzniku koordinovanej energetickej politiky samospráv v okrese Kežmarok, zaradeného medzi najmenej rozvinuté regióny Slovenska. „Aj v našom okrese sú zjavné negatívne dôsledky živelného vývoja energetiky, vysokej energetickej náročnosti, nevyužívania potenciálu obnoviteľných energetických zdrojov a nedostatočného zvyšovania miery energetickej sebestačnosti okresu,“ zdôraznil Bieľak a dodal, že dôležitým krokom v tomto smere je vypracovanie základných strategických dokumentov, a takým je aj regionálna nízkouhlíková, inak povedané energetická stratégia.       

„Predložený projekt rieši časť územia okresu Kežmarok a bude sa týkať mesta Spišská Belá a ďalších 16 samospráv. Podobný projekt podala aj kežmarská radnica a mesto Spišská Stará Ves,“ doplnil Bieľak. Predpokladá, že projekt vytvorí podmienky najmä pre znižovanie emisií skleníkových plynov do atmosféry a zároveň aj pre úspory verejných aj súkromných financií. „Stane sa tak vďaka budúcej realizácii opatrení na zníženie spotreby palív a energie v budovách, doprave, inováciách v organizácii a logistike prevádzky verejného sektora atď.,“ konkretizoval primátor Spišskej Belej s tým, že realizácia niektorých opatrení tejto stratégie by v budúcnosti mala vytvárať lokálne finančné príjmy z využívania obnoviteľných zdrojov pre miestne samosprávy.       

Podľa Bieľaka by prvýkrát mohli mať mestá a obce k dispozícii zrozumiteľné, hodnoverné a konkrétne informácie o ekonomických prínosoch koordinovaného rozvoja udržateľnej energetiky a odpoveď na otázku, do akej miery a za akých podmienok, môže byť región energeticky sebestačný. Veľmi dôležitou úlohou bude zvyšovanie energetickej gramotnosti obyvateľov. „Dobrá nízkouhlíková stratégia, vypracovaná v aktívnej súčinnosti s lokálnymi partermi, je predpokladom vzniku systematickej regionálnej energetickej politiky, čo by malo byť jednou z vízií samospráv. To však nepôjde bez budovania odborných kapacít v oblasti komunálnej energetiky, a tak aj dlhodobej udržateľnosti takéhoto prístupu,“ uzatvára Bieľak.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2017
Operačný program podporí mimovládne organizácie
Mimovládne organizácie podporí v tvorbe lepších verejných politík operačný program Efektívna verejná správa.
viac
10.02.2019
Trnavská župa vypracuje nízkouhlíkovú stratégiu
Trnavská župa získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu nízkouhlíkovej stratégie. Realizáciou projektu TTSK získa ucelený strategický dokument, ktorý definuje aktivity TTSK zamerané na znižovanie emisií CO2 do roku 2030.
viac
04.11.2019
Kultúrny dom prejde výraznou obnovou, mesto získalo od SEIA 1,84 mil. eur
Mesto Poltár pripravuje rekonštrukciu kultúrneho domu. Na jeho obnovu získalo od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 1,84 milióna eur.
viac
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %