Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.02.2019 11:03

Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu prestavby školy na DSS


Ilustračná snímka - Kaštieľ v Žiari nad Hronom (MsÚ


Mesto Žiar nad Hronom si dalo vypracovať štúdiu, ktorá rieši prestavbu priestorov školy v prístavbe kaštieľa na domov sociálnych služieb (DSS).


O zámere vybudovať na tomto mieste domov dôchodcov a denný stacionár už pred časom informoval primátor Peter Antal, podľa ktorého sú súčasné kapacity takýchto zariadení v Žiari nad Hronom a okolí nedostatočné.       

Vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž priblížil, že prístavba kaštieľa bola postavená približne v 80. rokoch minulého storočia. V porovnaní s historickým kaštieľom tak ide o moderný objekt, ktorý chce mesto zmeniť vzhľadovo aj účelom využitia, keďže v súčasnosti tu sídli obchodná akadémia.       

Štúdia má ukázať, ako sú priestory na nový účel využiteľné. "Obrátili sme sa na projektanta, ktorý už má skúsenosti s navrhovaním podobných zariadení. Aktuálne je to v štádiu, že s ním komunikujú naši odborní pracovníci z odboru starostlivosti o obyvateľa a pripravuje sa táto štúdia," dodal Baláž s tým, že v prvom polroku tohto roka by mala byť hotová aj projektová dokumentácia, aby sa mesto mohlo uchádzať o dotácie na tento účel. Za vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie mesto zaplatí približne 23 400 eur.       

Podľa Baláža je záujem o služby tohto druhu v meste aktuálne veľký, nakoľko domov sociálnych služieb, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, kapacitne nestačí. "My si uvedomujeme a cítime potrebu vytvoriť ďalšie zariadenie pre seniorov. Takisto v našom meste chýba denný stacionár, ktorý by určite obyvatelia privítali. Takže vieme, že keď toto zariadenie otvoríme, bude hneď naplno využívané," podotkol Baláž.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2018
Na hrade Šášov vybudujú Čitáreň Richarda Kafku
Meno propagátora regionálnej histórie Richarda Kafku ponesie čitáreň, ktorá vznikne na hrade Šášov. Bude oddychovým a vzdelávacím priestorom, návštevníkom poskytne informácie o regionálnej histórii a zaujímavostiach.
viac
23.10.2018
Dávnu históriu kaštieľa má odkryť jeho archeologický výskum
Žiarsky kaštieľ, ktorý pred časom mesto získalo do svojho vlastníctva, čaká archeologický výskum. Samospráva chce zmapovať jeho históriu z čias, kedy bol využívaný ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov, ale aj z čias biskupa Štefana Moysesa.
viac
13.06.2020
Repliky dobového nábytku prídu do kaštieľa až z ďalekej Číny
Žiarsky biskupský kaštieľ aktuálne pripravujú na sprístupnenie verejnosti. Mesto tam sťahuje expozície aj pamätnú izbu Štefana Moysesa, s ktorým je táto historická pamiatka spätá.
viac
03.11.2022
Obec získala vyše 600 000 eur na prestavbu bývalej školy, bude v nej DSS
Obec Tuhár v okrese Lučenec získala na prestavbu budovy bývalej školy vyše 600 000 eur. V nevyužívaných priestoroch plánuje z dotácie vybudovať domov sociálnych služieb (DSS). Uviedol to starosta Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %