Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.06.2018 12:00

Mesto začína s distribúciou kompostérov. Žilinčania ich dostanú zadarmo


MsÚ Žilina - ilustračná snímka


Už onedlho budú môcť záhradkári zo Žiliny zmeniť odpad z kuchyne na hnojivo vo vlastnej záhradke. Umožnia im to kompostéry, ktoré žilinská radnica rozdá Žilinčanom bezplatne.


Mesto zakúpilo prvých päť tisíc kompostérov, a tie od zajtra začne distribuovať ľuďom bývajúcim v rodinných domoch v meste a v jeho prímestských častiach. Ďalších dve tisíc plánuje mesto zaobstarať prostredníctvom eurofondov. „Začíname v mestskej časti Mojšova Lúčka, kde si môžu obyvatelia v čase od 17-tej do 19-tej hodiny prísť prevziať bezplatne svoj kompostér. Obyvateľ podpíše preberací protokol, že si kompostér prevzal alebo podpíše čestné vyhlásenie, že o daný kompostér nemá záujem, nakoľko kompostuje do vlastného,“ uviedol vedúci životného prostredia na Mestskom úrade v Žiline Andrej Vidra. Doplnil, že náhradný termín pre obyvateľov bude nasledujúci deň v rovnakom čase.

Týmto krokom chce žilinská radnica znížiť podiel bioodpadu. „Verím, že ľudia nové kompostéry privítajú a že i vďaka nim sa tak nebude znečisťovať okolie. Našim cieľom je podporiť správne nakladanie s biologicky rozložiteľnými odpadmi a kompostovanie sa javí ako najvhodnejší spôsob ich využitia,“ skonštatoval žilinský primátor Igor Choma. Mesto vyšla táto investícia 186 tisíc eur.

Kompostér má objem 600 litrov vody, je vyrobený z recyklovaného a recyklovateľného plastu s váhou a stabilitou minimálne 10 kilogramov. „Hrúbka stien kompostéru je 5 milimetrov, a to z dôvodu, aby sa dosiahol najvyšší efekt vhodnej okolnosti proti vnútornému tlaku a deformáciám. Odolný bude voči poveternostným vplyvom teplote -40 až 80 stupňov Celzia a UV žiareniu,“ uzavrel vedúci životného prostredia Andrej Vidra. V ďalších dňoch bude mesto pokračovať s distribúciou kompostérov do mestských častí Bytčica, Trnové, Rosinky, Závodie, Žilinská Lehota, následne do mesta a na jednotlivé sídliská, kde sa nachádzajú rodinné domy. Kompostéry by mali byť rozdistribuované do dvoch mesiacov.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
07.06.2019
Začína sa s modernizáciou škôlky na Petzvalovej ulici
So stavebnými úpravami sa začne budúci týždeň. Cieľom rekonštrukcie je zníženie energetickej náročnosti, úspora v spotrebe energií a zabezpečenie bezbariérovosti budovy.
viac
09.12.2019
Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK
Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.
viac
27.10.2021
Mesto Žilina chce vybudovať cykloprístrešky pri troch ZŠ
Mesto Žilina chce vybudovať pri troch základných školách (ZŠ) na sídliskách Vlčince, Solinky a Hájik uzamykateľné cykloprístrešky. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválili v pondelok (25. 10.) poslanci na rokovaní žilinského mestského zastupiteľstva prostredníctvom videokonferencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %