Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.06.2019 12:15

Mesto vyhlásilo výzvu na podporu obnovy kamenného kríža z roku 1848


Kríž stojí v panelákmi zastavanej časti Majerský rad a podľa datovania na samotnom kríži pochádza z roku 1848. FOTO TASR - Jozef Poliak.


Mesto Krupina vyhlásilo výzvu na podporu reštaurovania najstaršieho kamenného kríža nachádzajúceho sa na území mesta.


Kríž stojí v panelákmi zastavanej časti Majerský rad a podľa datovania na samotnom kríži pochádza z roku 1848.

"Ešte donedávna stál medzi dvoma starými lipami. Jednu však medzičasom poškodil vietor a mesto ju odstránilo," povedal pre TASR historik Múzea Andreja Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč.       

Podľa neho sa v Krupine nachádza ďalších viac ako 20 kamenných krížov, tento je však podľa overených informácií najstarší, pričom je už v zlom technickom stave.       

Kríž v 19. storočí a ešte aj pred tým, ako sa postavilo sídlisko, stál na križovatke cesty smerujúcej z mesta na lazy Kopanice a cesty, ktorá vedie popri riečke Krupinici.       

"V minulosti to bola zastávka tých, ktorí chodievali z lazov, ale zastavovali sa pri ňom aj rôzne sprievody," pripomenul Lukáč. Pri kríži dokonca lazníkov prekladali z vozov do truhly a do pohrebného koča, ktorý vlastnilo mesto. Aj z tohto pohľadu je podľa Lukáča kríž zaujímavý a niektorí obyvatelia majú k nemu dokonca citový vzťah.       

Iniciátorkou jeho opravy je krupinská rodáčka Júlia Dlouhá, ktorá už na jeho opravu darovala mestu 2500 eur. Rímskokatolícka cirkev v Krupine, ktorá v minulosti kríž spravovala, chce spolufinancovať jeho obnovu do výšky 1000 eur.       

Prvé eurá na základe výzvy už prichádzajú aj od samotných obyvateľov mesta. Náklady na rekonštrukciu kríža Lukáč odhaduje na 8000 eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
19.03.2021
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných môže pokračovať
Projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných dostáva šancu pokračovať prostredníctvom novej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
viac
30.11.2021
V Prešovskom kraji pribudli viaceré zrekonštruované i nové športoviská
Z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Výzva pre región boli v uplynulých mesiacoch v kraji podporené rekonštrukcie alebo výstavby viacerých športovísk.
viac
12.03.2024
Vo výzve na obnovu športovej infraštruktúry evidujú 225 žiadateľov
Do štvrtej výzvy v programe Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry, ktorú vyhlásil Fond na podporu športu (FNPŠ), sa prihlásilo rekordných 225 žiadateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %