Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.10.2016 11:05

Mesto upozorňuje na povinnosť odstraňovať invázne rastliny


Zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis).


Mesto Poprad vyzýva vlastníkov pozemkov, aby v prípade zistenia výskytu inváznych rastlín a drevín na svojom pozemku ich bezodkladne odstránili a ďalej nerozširovali.


Invázne druhy predstavujú vážne riziko a ich šírenie ohrozuje biologickú rozmanitosť pôvodných ekosystémov. "Je potrebné ich odstraňovať hneď v počiatočnom štádiu ich výskytu na lokalite, pretože postupne vytláčajú pôvodné domáce druhy a vytvárajú nové typy spoločenstiev," uviedol komunikačný manažér mesta Marián Galajda.

Na území mesta sa nachádzajú tieto invázne rastliny a dreviny - sumach pálkový, pohánkovec japonský, zlatobyľ kanadská, boľševník obrovský a ambrózia palinolistá. Väčšina inváznych rastlín sa radí medzi silné alergény.      

Samotné mesto ako vlastník pozemkov realizuje odstránenie inváznych rastlín a drevín. V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny je vlastník, správca alebo užívateľ pozemku povinný odstraňovať invázne druhy rastlín a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2020
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym rastlinám na vrchu Tarbucka
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym teplomilným rastlinám na vrchu Tarbucka. Územie momentálne zarastá inváznymi druhmi drevín. Informovala o tom Katarína Mikulová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
29.09.2020
B. Bystrica sprísni postup voči ľuďom, ktorí neodstraňujú invázne rastliny
Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín.
viac
30.06.2021
Bratislava odstráni vyše 300 inváznych drevín, v týchto dňoch prebieha injektáž
Mesto Bratislava tento rok odstráni 116 dospelých a 210 mladých inváznych drevín. V týchto dňoch prebieha injektáž stromov, ktorá má zabezpečiť, že invázna drevina odumrie a na jej mieste nevyrastie nová.
viac
29.09.2023
ŠOP SR pripravuje odborné semináre s názvom „Invázne rastliny a povinnosti obcí“
Štátna ochrana prírody SR pripravuje odborné semináre s názvom „Invázne rastliny a povinnosti obcí“, ktoré budú realizované v priebehu jesenných mesiacov a sú určené pre zástupcov miest a obcí všetkých samosprávnych krajov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %