Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.10.2016 08:25

Mesto Svidník dáva prácu ľuďom so zdravotným hendikepom


Jednou z chránených dielní, zriadenou v roku 2012, je kancelária prvého kontaktu, ktorá sa nachádza vo vestibule administratívnej budovy Mestského úradu vo Svidníku.


Mesto Svidník zamestnalo v štyroch chránených dielňach za posledných päť rokov 17 ľudí so zdravotným znevýhodnením.


Pracovné uplatnenie našli pri monitorovaní kamerového systému, v kancelárii prvého kontaktu v budove mestského úradu, aj na dvoch vrátniciach v mestských ubytovniach. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Micenková.      

Prevádzkovanie chránených dielní finančne podporuje Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Bardejov, ktorý od roku 2011 prispel na úhradu ich prevádzkových nákladov mestu Svidník čiastkou takmer 245 000 eur. Vedenie mesta preto vníma zriadenie chránených dielní nielen za ekonomicky prínosné, ale najmä pre samotných zdravotne postihnutých spoluobčanov veľmi prospešné.      

„Prostredníctvom týchto chránených dielní už roky vytvárame priestor pre zamestnanie ľudí so zdravotným postihnutím. Ich zaradenie do pracovného procesu napomáha k ich uplatneniu na trhu práce, a tým zníženiu rizika sociálneho vylúčenia. Základným prínosom chránených dielní je zabezpečenie pracovnej obnovy ľudí so zdravotným znevýhodnením, kde si osvojujú pracovné návyky a stávajú sa opäť dôležitým článkom v pracovnom procese,“ uviedla hovorkyňa.      

Kamerový systém vo Svidníku výrazne pomohol mestu dostať sa na najvyššie priečky v zozname najbezpečnejších miest na Slovensku. Osem kamier prispieva k prevencii kriminality a protiprávnej činnosti a k zvýšeniu bezpečnosti občanov i ochrane ich majetku. Kamery sú umiestnené na najfrekventovanejších miestach v meste. Nepretržite 24 – hodín snímajú rizikové miesta, kamerový systém obsluhuje päť zamestnancov chránenej dielne. Za päť rokov existencie kamerového systému si na tomto pracovisku našlo priebežne uplatnenie šesť ľudí so zdravotným postihnutím.      

Chránená dielňa kancelárie prvého kontaktu vznikla v roku 2012 vo vestibule administratívnej budovy mestského úradu. Od začiatku jej fungovania sa tu zamestnali tri osoby so zdravotným znevýhodnením.      

Mesto zriadilo aj dve chránené dielne na vrátniciach mestských ubytovní na uliciach Nábrežnej a Sovietskych hrdinov. Za päť rokov si tu našlo prácu osem občanov so zdravotným hendikepom. V ubytovniach sú zriadené mestské byty, kde sa starajú o udržanie poriadku a bezpečnosť nájomníkov bytov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Projekt obnovy hradov zamestnal v tomto roku 602 uchádzačov o prácu
Do národného projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ sa v tomto roku zapojilo 39 zamestnávateľov, ktorí vytvorili 602 pracovných miest. Informovala o tom hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR ) Jana Lukáčová.
viac
23.02.2017
Grafton Slovakia - hlavný kariérny poradca Profesia Days 2017
Najväčší veľtrh práce Profesia Days 2017 vstupuje do svojho 8. ročníka. Dňa 1. a 2. marca tohto roka otvorí bratislavské výstavisko Incheba svoje brány študentom, absolventom stredných a vysokých škôl, ale i uchádzačom o prácu z celého Slovenska.
viac
04.10.2019
Nezamestnaní Rómovia majú šancu získať pracovné návyky a zručnosti
Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n. o., Banská Bystrica sa snaží pomôcť Rómom a ďalším skupinám ohrozeným sociálnym vylúčením a chudobou.
viac
02.03.2021
Mestský sociálny podnik by mal začať fungovať od apríla
Spustenie sociálneho podniku pripravuje v týchto dňoch mesto Svidník. Okrem zvyšovania zamestnanosti má podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej podporiť najmä zamestnávanie sociálne znevýhodnených skupín. Fungovať by mal začať v apríli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %