Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.12.2016 10:27

Mesto si vezme úver 800-tisíc eur na investičné akcie


Ilustračná snímka zdroj: slovakregion.sk


Mesto Zlaté Moravce si plánuje zobrať úver vo výške 800.000 eur na financovanie vybraných investičných akcií. Prijatie investičného úveru schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí ešte v auguste tohto roka, účel jeho použitia zastupiteľstvo podmienilo schváliť osobitným uznesením.


      „Schválený úver navrhujeme použiť na financovanie investičných akcií, ktoré budú zapracované do návrhu rozpočtu mesta na rok 2017 vrátane programov a podprogramov s výhľadom na roky 2018 a 2019, aj na prípadné spolufinancovanie projektov získaných zo štátneho rozpočtu alebo fondov EÚ,“ uviedol primátor Dušan Husár. Z úverových zdrojov by mala byť zrealizovaná technická vybavenosť nájomného bytového domu, výstavba okružnej križovatky pri Mestskom úrade v Zlatých Moravciach, vybudovanie novej kazety na skládke tuhého komunálneho odpadu v Zlatých Moravciach i rekonštrukcia Zelenej ulice. Mestskí poslanci však navrhované investičné akcie neschválili. Finančná komisia navrhla posunúť návrh na januárové rokovanie zastupiteľstva.       

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov, dodržanie podmienok pre prijatie návratných zdrojov financovania preveruje pred ich prijatím hlavný kontrolór obce. Obec môže na plnenie svojich úloh prijať návratné zdroje financovania, len ak celková suma dlhu obce neprekročí 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka a suma ročných splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov neprekročí 25 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Skutočné bežné príjmy mesta Zlaté Moravce za rok 2015 predstavovali 7,168 milióna eur, 60 % zo skutočných bežných príjmov tvorí 4,301 milióna eur. Dlh mesta po prevzatí úveru vo výške 800.000 eur dosahuje 2,3 milióna eur. Podiel splátok na objeme bežných príjmov predchádzajúceho roka dosahuje 1,07 percenta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Zlaté Moravce vyhlásili zbierku šatstva pre rodiny v núdzi
Obyvatelia Zlatých Moraviec sa môžu od 23. januára zapojiť do zbierky šatstva, ktorá je určená na pomoc sociálne slabším rodinám a rodinám zo znevýhodneného prostredia.
viac
15.10.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy venované krojom
Ponitrianske múzeum pripravuje na november vo svojich pobočkách v Šali a v Zlatých Moravciach nové výstavy. Podľa slov PR manažérky múzea Ľubice Packovej-Zahradárovej sa budú obe venovať ľudovým krojom.
viac
16.03.2019
Mestské múzeum predstaví krásu slovenských národných parkov
Krásu prírody národných parkov, jaskýň, vzácnych chránených rastlín a živočíchov predstaví výstava Národné parky, Biodiverzita Slovenska. Sprístupnená bude v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
19.08.2019
Mesto získalo financie na budovanie vodozádržných opatrení
Mesto Zlaté Moravce získalo nenávratný finančný príspevok na podporu a budovanie vodozádržných opatrení. V rámci projektu vybuduje zavlažovací systém na mestskom štadióne, ktorý bude na zavlažovanie využívať dažďovú vodu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %