Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.01.2019 01:50

Mesto Šaľa zriadilo na sieti novú skupinu zameranú na odpadové hospodárstvo


Mestský úrad v Šali- ilustračná snímka


Mesto Šaľa založilo novú skupinu na sociálnej sieti, ktorá bude zameraná výlučne na problematiku odpadového hospodárstva v meste. Skupina Mesto Šaľa – všetko o odpadoch funguje od piatku 11. januára.


„Jej cieľom je dostať podnety týkajúce sa odpadového hospodárstva pod jednu strechu, nemať ich roztrúsené po virtuálnom svete,“ povedala hovorkyňa mesta Erika Kollerová. Občania nájdu v skupine užitočné informácie, zároveň môžu na stránku pridávať svoje podnety, otázky, fotografie z jednotlivých problémov či priamo zo stojísk kontajnerov. Skupinu bude sledovať aj kompetentná osoba priamo zo spoločnosti Envi Geos, ktorá zabezpečuje vývoz odpadu v Šali, čím by sa malo zrýchliť riešenie problémov s odpadmi.       

Zriadenie skupiny je jedným z výstupov spoločného stretnutia primátora Šale Jozefa Belického s vedením spoločnosti Envi Geos. Primátor upozornil na niekoľko nedostatkov, ktoré sa prejavili najmä počas vianočných sviatkov. „Ľudia boli nespokojní, dostali sme množstvo podnetov,“ konštatoval primátor. Podľa konateľa Envi Geos Štefana Sklenára spoločnosť riešila viacero problémov. „Včasný vývoz odpadu znemožnili technické problémy, ktoré sme odstránili zakúpením náhradného vozidla. V niektorých prípadoch pochybil ľudský faktor,“ povedal Sklenár.       

Pod znečistené okolie sa však podpisujú aj samotní občania. „Prax ukázala niekoľko príkladov, kedy obyvatelia položili vrecia s odpadom mimo kontajnera, hoci ten bol poloprázdny. Je to o zodpovednosti ľudí,“ tvrdí konateľ firmy. Problémom sú podľa jeho slov aj veľkorozmerné odpady, ktoré sa denne objavujú pri polopodzemných, aj klasických kontajneroch v meste. „Na legálne odstránenie tohto nedostatku by bola potrebná väčšia disciplinovanosť obyvateľov, ktorí majú šesť dní v týždni k dispozícii zberný dvor, kde môžu veľkorozmerný odpad bezplatne odovzdať,“ povedal Sklenár.       

V mestskej časti Veča boli krátko pred sviatkami osadené polopodzemné kontajnery. Hoci je ich celková kapacita o 50 000 litrov vyššia ako mali staré kontajnery, nápor počas sviatkov sa odrazil na ich preplnenosti. V súčasnosti sa ako nedostatočná javí kapacita kontajnerov v dvoch lokalitách. „Na Hollého ulici pri výmennej stanici a na Nitrianskej ulici pridáme na jar, keď to počasie dovolí, po jednom kontajneri na komunálny odpad,“ povedal primátor. Systém polopodzemných kontajnerov chce mesto zaviesť aj v ďalších častiach mesta, budovať sa budú postupne na etapy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2016
Nové Zámky od septembra zastavia vývoz komunálneho odpadu neplatičom
Takmer milión eur dlhovali ku koncu minulého roka občania a podnikatelia mestu Nové Zámky za vývoz komunálneho odpadu.
viac
30.05.2017
Dlžníci si môžu nedoplatky za komunálny odpad už aj odpracovať
Od začiatku júna si budú môcť dlžníci v Liptovskom Mikuláši odpracovať svoje nedoplatky za komunálny odpad. Radnica totiž čelí narastajúcim problémom s neplatičmi, v súčasnosti eviduje pohľadávky za smeti vo výške 33 000 eur.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
12.05.2021
Zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu prinieslo úsporu
Za prvé tri mesiace tohto roka prinieslo mestu Handlová zníženie frekvencie zvozu komunálneho odpadu úsporu až 9 160 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %