Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.12.2018 04:15

Mesto prijalo pre silné mrazy ďalšie opatrenia pre bezdomovcov


Ilustračná snímka, zdroj: hqdefault


Mesto Poprad prijalo pre silné mrazy ďalšie opatrenia pre ľudí bez domova. Poskytuje im aj sociálne poradenstvo.


"Mesto má k dispozícii zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia s kapacitou 35 miest, ako aj nízkoprahové bývanie v podobe vojenského stanu s kapacitou 12 osôb. Silné mrazy a sneženie cez víkend spôsobili, že záujem o tieto služby poskytované ľuďom bez domova sa zvýšil," informoval hovorca mesta Marián Galajda.

V pondelok ráno sa podľa neho teplota vzduchu pod Tatrami pohybovala okolo mínus 15 stupňov Celzia. Spolu 12 ľudí, ktorí využívali ubytovanie vo vojenskom stane, presťahovali do nocľahárne. "Stan je síce vyhrievaný, no pri takýchto nízkych teplotách sme sa rozhodli radšej všetkých klientov zo stanu presunúť do spoločných priestorov budovy nocľahárne, ktoré sme na to pripravili," uviedla Petra Zavacká zo sociálneho odboru Mestského úradu v Poprade.      

 V zariadení je k dispozícii stredisko osobnej hygieny, práčovňa, výdajňa šatstva, bezdomovci tam môžu dostať zdarma teplú polievku, ktorú každý deň vrátane sobôt a nedieľ zabezpečuje Územný spolok Slovenského Červeného kríža v Poprade.       

Sociálny odbor im poskytuje aj sociálne poradenstvo, vie im pomôcť tiež pri vybavovaní dokladov, finančného zabezpečenia, či už dôchodku, alebo pomoci v hmotnej núdzi. "Takisto im prostredníctvom terénnych sociálnych pracovníkov ponúka pomoc zameranú na uplatňovanie práv a právom chránených záujmov - sprievod pri vybavovaní v inštitúciách, ako úrad práce, sociálna poisťovňa, lekári, sociálne zariadenie a podobne," vysvetlil Galajda s tým, že samospráva v súčasnosti eviduje na území mesta 120 bezdomovcov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Bezdomovci majú v meste k dispozícii vojenský stan na ubytovanie
Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade rozšírilo ubytovacie kapacity o vojenský stan, ktorý sa nachádza priamo v areáli zariadenia.
viac
10.01.2017
Kapacity súčasných nocľahární sú postačujúce, posilnená je práca v teréne
Hlavné mesto SR Bratislava neustále monitoruje situáciu s ľuďmi bez domova. Kapacity existujúcich nocľahární sú postačujúce, nocľahárne nie sú naplnené na 100 %.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
16.12.2020
Dva mosty v Poprade sú v zlom technickom stave
Mesto Poprad pristúpi od piatka (18. 12.) k regulačným opatreniam na dvoch mostoch, ktoré sa nachádzajú na uliciach 1. mája a Kežmarská. Ako o tom informuje radnica na svojej webovej stránke, dôvodom je ich zlý technický stav.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %