Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.03.2018 09:14

Mesto po rokoch obnovilo príspevok pri narodení dieťaťa


Ilustračná snímka.


Handlová po ôsmich rokoch obnovila vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa. Každý malý Handlovčan dostane od mesta 70 eur. Samospráva tak chce podporiť zvýšenie pôrodnosti a mladé rodiny.


Príspevok mesto vyplácalo od roku 2008 počas dvoch rokov, zrušilo ho pre vtedajšiu hospodársku krízu. "Poskytovanie príspevku pri narodení dieťaťa, nového občana mesta, vo výške 70 eur je systémovým opatrením na podporu zvýšenia pôrodnosti a podporu mladých rodín," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. Samospráva tak chce podľa nej z Handlovej urobiť mesto priaznivé pre mladé rodiny, v tomto roku má v pláne tiež zabezpečiť rekonštrukciu ďalších elokovaných pracovísk materských škôl.       

"Predpokladané výdavky na vyplácanie príspevku by mali dosiahnuť 10-tis. Pri určení nákladov vychádzame zo štatistík o narodených deťoch z predchádzajúcich rokov, pričom predpokladáme, že sa narodí 140 detí," dodala Paulínyová.       

Podmienky poskytovania príspevku upravuje smernica primátora, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom tohto mesiaca. Z nej vyplýva, že nárok na príspevok bude mať rodič, ktorého dieťa s trvalým pobytom v meste sa dožije aspoň 28 dní. Handlovčania si musia podať žiadosť a priložiť k nej rodný list a matky záznam o absolvovaní minimálne štyroch prehliadok u gynekológa počas gravidity. Príspevok musia využiť na výdavky súvisiace so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Mesto obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa
Mesto Bojnice obnoví vyplácanie príspevku pri narodení dieťaťa. Rodičia, ktorí budú spĺňať podmienky, dostanú pre svoje bábätko od radnice 100 eur. Jednomyseľne o tom rozhodli mestskí poslanci na svojom rokovaní v stredu (30. 5.)
viac
10.09.2019
Od nového roka mesto poskytne príspevok pri narodení prvého dieťaťa
Mesto Poprad bude od nového roka poskytovať príspevok pri narodení prvého dieťaťa pre svojich obyvateľov vo výške 200 eur. Na štvrtkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva o tom rozhodli tamojší poslanci, ktorí zároveň schválili Všeobecne záväzné nariadenie.
viac
01.03.2023
Príspevok pri narodení dieťaťa bude mesto vyplácať dvakrát ročne
Príspevok pri narodení dieťaťa bude mesto Prievidza po novom vyplácať dvakrát ročne. Počíta s tým nová interná smernica, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (27. 2.) schválili mestskí poslanci.
viac
23.05.2023
Brezno zvýšilo jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa na 400 eur
O zvýšení rozhodli mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí, keď schválili úpravu všeobecne záväzného nariadenia, ktorou sa menia podmienky poskytnutia príspevku. Informoval o tom brezniansky primátor Tomáš Abel na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %