Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.05.2019 10:10

Mesto Piešťany chce znovu založiť dobrovoľný hasičský zbor


Ilustračná snímka, zdroj: MV SR


Radnica zverejnila výzvu pre obyvateľov, ktorí majú záujem o aktívne členstvo, o prácu v prospech obyvateľov mesta a chcú sa podieľať aj na organizovaní spoločenských, kultúrnych a športových podujatí.


Prihlásiť sa môžu u referentky požiarnej ochrany Vlasty Andelkovej alebo na jej mailovej adrese vlasta.andelkova@piestany.sk do 14.júna.       "Potrebujeme stálych členov, ale aj mladých ľudí – chlapcov i dievčatá, všetkých so zápalom pre hasičskú robotu," uviedla Andelková.       

Piešťanský dobrovoľný hasičský zbor má pritom dlhú históriu, vznikol v roku 1882. "Mal 35 členov a prvým veliteľom sa stal hlavný slúžny piešťanského okresu Vojtech Koronthály. Napriek tomu, že Piešťany koncom 19. storočia boli len veľkou obcou, ich novozaložený hasičský zbor patril medzi prvé v oblasti západného Slovenska. K založeniu zboru v minulosti bolo treba mecenášov. Takou šľachetnou osobou v Piešťanoch bola Mária Očkajová, ktorá darovala zboru striekačku, zástavu a pozemok, na ktorom si postavili sklad," napísal pred časom pre Piešťanský týždeň riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimír Krupa.       

Podľa zápisov v kronike za 50 rokov piešťanskí hasiči zasahovali pri 328 požiaroch. V máji 1920 bol založený samostatný Dobrovoľný hasičský zbor kúpeľov Piešťany, v roku 1937 sa tieto zbory zlúčili. V roku 1957 mal mestský zbor 300 členov, v roku 1958 až 433. S pribúdajúcimi rokmi ich počet značne klesal, v roku 1961 na 156. Členovia zboru zameriavali svoju činnosť na výchovu mladých členov, preventívne protipožiarne prehliadky obchodov a malých prevádzok a praktické zručnosti družstiev. Po roku 1989 činnosť zboru upadala natoľko, že ho v roku 2005 zrušili.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
M. Hurbanisová: Dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu
Na decembrovej konferencii o dobrovoľníctve, ktorú tradične pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Trnavská arcidiecéza ako poctu dobrovoľným pracovníkom vo všetkých oblastiach života, ocenili sedem osobností.
viac
23.04.2019
Samospráva Tisovca po rokoch obnovila dobrovoľný hasičský zbor
Samospráva Tisovca v okrese Rimavská Sobota obnovila dobrovoľný hasičský zbor, ktorého činnosť v meste pred rokmi zanikla. Podľa primátorky Ireny Milecovej samospráva v súčasnosti zabezpečuje vybavenie hasičov a priestory, kde budú mať dočasne uložené ochranné pomôcky a výstroj, kým sa podarí zrekon
viac
14.08.2019
Šaliansky dobrovoľní hasiči oslávia 140. výročie svojej existencie
Ukážkami výstroja i zásahovej techniky oslávi Dobrovoľný hasičský zbor v šalianskej mestskej časti Veča 140. výročie svojej existencie. V rámci osláv pripravili dobrovoľní hasiči v sobotu (17. 8.) program aj pre verejnosť.
viac
03.12.2020
Po vyše 15 rokoch obnovila obec Sirk činnosť DHZ
Samospráva obce Sirk v okrese Revúca po viac ako 15 rokoch obnovila fungovanie dobrovoľného hasičského zboru obce (DHZO). Informoval o tom starosta Daniel Fakla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %