Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.03.2018 09:36

Mesto opäť prispeje na projekty, ktoré zveľadia verejné priestory


Na Pustom hrade. Ilustračná snímka.


Mesto Zvolen prispeje komunitným združeniam na projekty, ktoré zveľadia verejný priestor. Tento rok sa do výzvy s názvom Krajšie priestory zapojili štyri projekty, porotu zaujali tri – grafity maľba na budove na Podborovej, Eko projekt pod Pustým hradom a revitalizácia ihriska na Podborovej.


"Keď sme túto výzvu spustili pred dvoma rokmi, mala veľký úspech. Naštartovala občanov na jednotlivých sídliskách a tí začali ešte aktívnejšie pristupovať k svojmu okoliu," hovorí primátorka Lenka Balkovičová. Na sídlisku Zlatý Potok vznikol tzv. Živý park, na Západe občania vybudovali komunitnú záhradku a v centre mesta revitalizovali ihrisko.       

"Tento rok sme vyhlásili aj výzvu pre mladých ľudí. Ukázalo sa, že mladí ľudia vedia byť rovnako aktívni ako dospelí. Zaujíma ich priestor, v ktorom žijú a sú ochotní ho pretvárať," dodáva primátorka.       

Jozef Spodniak alias Panika71 nadviazal na svoje street art umenie na budove kultúrneho domu na Podborovej. "Mojím cieľom je, aby sa človek, ktorý ide do práce, potešil, aby nevidel len šedú stenu. Okrem toho je street art spôsob, ako priniesť umenie priamo k ľuďom," hovorí Spodniak, ktorý na Podborovej postupne vytvára pouličnú galériu. Občania zo združenia Podborovský spolok zase prišli s iniciatívou zrevitalizovať jedno z ihrísk.       

Tretím projektom je Eko projekt Pustý hrad. Ide o zhotovenie a osadenie informačnej tabule, ktorej cieľom je upozorniť obyvateľov na znečisťovanie. "Turistický chodník na Pustý hrad je často navštevovaný, preto je na mieste okoloidúcich vzdelávať o odpadoch," hovorí Michal Žihľavník, autor projektu.       

Mesto tento rok spustilo aj výzvu na projekty mladých ľudí. Do výzvy Mesto (pre) mladých sa zapojilo celkovo päť projektov, odborná porota vybrala tri. "Medzi projektmi sa objavili aj typicky mládežnícke aktivity, ale aj projekty škôl a žiakov. Napríklad súbor cestovateľských večerov je projekt, za ktorým cítiť, že sú za tým naozaj mladí ľudia," hovorí Aneta Chlebničanová z Nadácie pre deti Slovenska, členka poroty. Okrem cestovania deti prišli s iniciatívou vlastnoručne si pretvoriť školský dvor na 1. ZŠ Jilemnického na tzv. Hrajisko.       

Posledným oceneným projektom mladých bol projekt Centra univerzitnej pastorácie, ktoré oslávi tento rok 20. výročie svojej činnosti.       

Všetky projekty budú podporené žiadanými sumami. Výsledky práce občanov by mali byť viditeľné do troch mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Trojica projektov získala na zveľadenie verejných priestranstiev 1333 eur
Mesto Zvolen podporilo trojicu najkreatívnejších projektov, ktoré prišli s nápadom zmeniť verejné priestranstvá sumou 1333 eur. Samospráva ich vybrala spomedzi desiatich projektov od ôsmich subjektov, ktoré sa prihlásili vo februári do súťaže Krajšie priestory.
viac
07.10.2016
V budovách NR SR separujú odpad upratovačky
Tlačové NR SR nám elektronickou poštou odpovedalo na otázky.
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
08.01.2019
Záujemcovia o priestory v bývalom gymnáziu sa môžu hlásiť do 23. januára
Ešte do 23. januára 2019 sa môžu na stránke Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaregistrovať záujemcovia o prevádzkovanie priestorov bývalého Gymnázia Mateja Bela na sídlisku Sekier vo Zvolene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %