Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.07.2016 02:06

Mesto Nováky založilo príspevkovú organizáciu


Snímka zdroj: (uzemneplany.sk).


Správu hnuteľného a nehnuteľného majetku mesta, správu a údržbu komunikácií, verejnej zelene, cintorínov či ihrísk bude mať v Novákoch po novom na starosti Mestská správa majetku (MSM) Nováky.


Založenie príspevkovej organizácie mesta (p. o. m.) odobrili schválením jej zriaďovacej listiny novácki mestskí poslanci na svojom rokovaní 27. júna.       

"Mesto založením predmetnej organizácie vlastne reaguje na podnet poslancov mestského zastupiteľstva. Jeho hlavným dôvodom sú finančné prostriedky a dohľad nad cenotvorbou pri jednotlivých aktivitách vyplývajúcich z jej vymedzenia predmetu činností," zdôvodnil prednosta Mestského úradu (MsÚ) v Novákoch Milan Oršula. Nováky chcú podľa jeho ďalších slov opäť získať kontrolu pri správe a údržbe majetku mesta, ktorú stratilo pri rozpredaji bytového družstva v 90. rokoch. "Zmluvy, ktoré v tom období boli zo strany vedenia mesta podpísané na dodávku služieb a tovarov so súkromnými spoločnosťami, v súčasnosti zabraňujú mestu vykonávať obchodnú súťaž a to je dnes tŕňom v oku ako poslancom mesta, tak aj jeho vedeniu," ozrejmil.       

Do predmetu hlavnej činnosti príspevkovej organizácie, ktorá začne fungovať v októbri tohto roka, bude patriť správa, nájom a podnájom majetku mesta, ďalej správa a údržba miestnych komunikácií, chodníkov a ostatných verejných priestranstiev, udržiavanie a čistenie dažďových vpustí, správa a údržba autobusových prístreškov. Zároveň bude vykonávať údržbu verejnej zelene mesta a v areáloch škôl, správu a údržbu cintorínov a domov smútku, detských ihrísk, pieskovísk a lavičiek, verejných WC, fontán a iných verejných zariadení, tepelného hospodárstva mesta, verejného osvetlenia a mestského rozhlasu. Realizovať bude aj iné verejnoprospešné služby pre zriaďovateľa a rozpočtové organizácie zriadené mestom Nováky nad rámec rozpočtu na základe objednávok.      

Príspevková organizácia nebude podľa Oršulu hneď od začiatku svojej činnosti schopná zabezpečovať všetky činnosti pre seba a bude počítať aj s dodávkou predmetných aktivít z externého prostredia. "Tým však samospráva vytvorí priestor na zdravú a transparentnú súťaž na dodávku tovarov a služieb v meste," skonštatoval.       

Riaditeľa p. o. m. budú schvaľovať poslanci na základe návrhu primátora alebo nich samotných. "Ostatní zamestnanci budú sčasti delimitovaní z oddelenia vnútornej správy. O prijímaní ďalších zamestnancov pre túto organizáciu bude rozhodovať už jej riaditeľ podľa potrieb organizácie a jej finančných limitov," dodal Oršula.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
03.11.2020
Zimnú údržbu ciest v TSK bude zabezpečovať 252 ľudí a 112 kusov techniky
Zimnú údržbu ciest v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude v nastávajúcom zimnom období zabezpečovať 60 posýpacích vozidiel, 27 nakladačov, 12 traktorov, osem snehových fréz, päť traktorov s posypom a v prípade mimoriadnej situácie aj 18 kusov zmluvnej techniky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %