Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.01.2019 01:35

Mesto má záujem vzdelávať študentov prostredníctvom 3D technológie


Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Vytvoriť lepšie podmienky na kvalitnú prípravu žiakov základných a študentov stredných škôl na zamestnanie v technických odboroch prostredníctvom nového vzdelávacieho programu s využitím technológie 3D tlače má záujem samospráva Prievidze.


Na projekt, ktorý bude realizovať s Karvinou, získala zdroje z fondov Európskej únie.       

"Ide o projekt cezhraničnej spolupráce medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. V minulosti sme nadviazali spoluprácu s mestom Karviná a jedným z projektov je tento pod názvom Ad-Tech, kde je hlavným nositeľom mesto Karviná, ktoré podávalo aj žiadosť. Voľným cezhraničným partnerom je mesto Prievidza," uviedol viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.       

Projekt Ad-Tech je podľa neho špeciálne určený pre výchovno-vzdelávací proces, pre základné školy na vylepšenie a prípravu zručností práce s výpočtovou technikou a na 3D tlačiarne. "V praxi to bude znamenať, že učitelia našich základných škôl sú vyškolení na prípravu práce so softvérom pre 3D tlač. Následne budú môcť na školách aj s pomocou svojich kolegov na rôzne pedagogické disciplíny, fyziku, matematiku a iné predmety aplikovať rôzne projekty a výsledkom bude nielen softvér, ale aj reálne vytlačenie na 3D tlačiarni, ktorú, samozrejme, takisto dostaneme z prostriedkov Európskej únie," priblížil.       

Mesto získalo na realizáciu projektu asi 101.000 eur, z financií tak zakúpilo jednu väčšiu a tri menšie 3D tlačiarne. Nateraz sú umiestnené v centre voľného času. Využívať ich budú môcť deti a pedagógovia zo všetkých základných škôl. Projekt by mali spustiť v prvej polovici tohto roka.       

Celkové oprávnené výdavky projektu z operačného programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014-2020 predstavujú 211.574,76 eura, nenávratný finančný príspevok 195.476,56 eura.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Žiaci základných škôl budú objavovať tajný život ich miest a obcí
Česko-slovenský vzdelávací projekt Tajný život mesta, ktorý realizuje organizácia Živica, pokračuje aj v tomto školskom roku. Jeho cieľom je zmeniť bežne zaužívané metódy vzdelávania prírodovedných predmetov a ukázať, že majú potenciál zaujať žiakov.
viac
14.09.2019
Samospráva Prievidze ako prvá na Slovensku ponúkne duálne vzdelávanie
Prievidzská samospráva ponúkne ako prvá na Slovensku duálne vzdelávanie. Radnica plánuje zaviesť praktickú prípravu vybraných žiakov Obchodnej akadémie v Prievidzi na tamojšom mestskom úrade (MsÚ).
viac
04.09.2020
NKÚ budúci rok skontroluje systém duálneho vzdelávania či oddlžovanie nemocníc
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v budúcom roku preverí systém duálneho vzdelávania, odmeňovanie učiteľov na základných školách, oddlžovanie zdravotníckych zariadení, fungovanie sociálnych podnikov či efektívnosť opatrení zameraných na zadržiavanie vody v krajine.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %