Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
07.05.2018 08:00

Mesto má schválenú dotáciu vo výške 100-tis. eur na domáce kompostárne


Ilustračná snímka


Vo Svidníku dostane takmer 900 rodín domácu kompostáreň. Mesto uspelo so svojim projektom, ktorého cieľom je podpora aktivít v oblasti separácie biologického odpadu.


Ako informovala hovorkyňa tamojšej radnice Kristína Tchirová, mesto získa na kompostárne nenávratný finančný príspevok 100.000 eur z ministerstva životného prostredia ako riadiaceho orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia.       

„V meste Svidník je 861 domácností, ktoré žijú v rodinných domoch, a ktoré budú mať nárok na pridelenie kompostárne. Rovnako sa ráta aj s novostavbami, ktoré budú v priebehu roka dokončené, a môžu si tiež nárokovať na pridelenie domácej kompostárne. V priebehu najbližších týždňov sa predpokladá podpis zmluvy o nenávratný finančný príspevok, a následne sa budú pripravovať podklady na vyhlásenie verejnej súťaže na dodávateľa kompostární,“ uviedla hovorkyňa.       

Svidník je podľa nej v súčasnosti mimoriadne úspešný pri podpore svojich mikroprojektov zo zdrojov Európskej únie. Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko-Slovenko 2014-2020 má schválených päť projektov s poľskými partnermi.         

„Svidník má strategickú polohu blízko poľských hraníc, a aj z tohto dôvodu sa nám doposiaľ darilo získavať dotácie a veríme, že budeme úspešní aj naďalej. Schválené projekty sú v oblasti turizmu, udržiavania prírodného bohatstva a environmentálnej výchovy. Našimi partnermi sú okresy (powiaty) Jaroslawski a Rzeszowski, mesto Jaroslaw a dve agentúry,“ spresnila Tchirová.       

Samospráva začína tiež so zatepľovaním a rekonštrukciou materských škôl, na čo rovnako získala finančné zdroje z eurofondov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2018
Prievidzská labka dostala pomocnú ruku od mesta
Dobrovoľníci z občianskeho združenia si zobrali za cieľ zlepšiť situáciu mačiek v Prievidzi. Prievidzská radnica im pomohla s priestormi aj dotáciou z rozpočtu mesta.
viac
16.10.2018
Mesto investovalo do obnovy futbalového štadióna
Mesto Svidník uspelo so žiadosťou o dotáciu v rámci podpory Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na výmenu tímových striedačiek na štadióne získalo 5000 eur a rovnakou sumou prispelo z vlastných zdrojov na úpravu terénu so zámkovou dlažbou.
viac
10.02.2023
Mesto chce získať dotáciu na projekt autobusovej stanice
Mesto Nové Zámky chce získať dotáciu na vypracovanie projektovej dokumentácie na výstavbu novej autobusovej stanice. Tá by mala vzniknúť na mieste súčasného autobusového nástupišťa.
viac
02.06.2023
Šaľa vybuduje novú vnútromestskú cyklotrasu
V Šali vznikne nová vnútromestská cyklotrasa. Mesto na jej výstavbu získalo finančný príspevok z Plánu obnovy SR na vybudovanie cyklotrás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %