Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.03.2019 08:45

Mesto Košice zverejnilo výzvu na podporu kultúry v tomto roku


Ilustračná snímka (archív ON)


Mesto Košice zverejnilo grantovú výzvu na podporu kultúry v tomto roku. Ako TASR informovala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, žiadosti môžu predkladať kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia do 5. apríla. Vyhodnotenie bude v júni.


Mesto podporí kultúrne projekty vo vlastnej grantovej schéme po piaty raz za sebou. Podľa Šnajdárovej Košice vytvorili túto grantovú schému ako prvé mesto na Slovensku v roku 2014 a sú zároveň jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré pokračujú aj prostredníctvom vlastného grantového systému v podpore projektov prispievajúcich k udržateľnosti úspešne naštartovaných procesov z roku 2013.       

Mesto na tento rok pôvodne vyčlenilo na podporu kultúry prostredníctvom grantovej schémy menej financií ako v minulom roku. "Nedopatrením sa stalo, že sme v rozpočte na rok 2019 navrhli aj schválili o 50.000 eur menej ako v minulom roku. Uvedomujeme si, že tento mestský grant je jedným zo zdrojov financovania nosných kultúrnych podujatí v meste a preto sme ho dofinancovali," vysvetlil primátor Jaroslav Polaček s tým, že rozpočtovým opatrením primátora sa suma navýšila na 200.000 eur.       

Podľa námestníka primátora Marcela Gibódu vedenie mesta diskutovalo o grantovej schéme aj na nedávnom stretnutí s predstaviteľmi nezávislej iniciatívy Desatoro pre budúcnosť kultúry v Košiciach. "Otvorili sme najmä otázky väčšej transparentnosti hodnotenia projektov. V budúcnosti by mali byť hodnotitelia jednotlivých žiadostí aj z iných častí Slovenska, nielen z Košíc, aby sa zabezpečila väčšia objektívnosť pri výbere projektov, ktoré mesto podporí," povedal.       

Novinkou podľa neho bude, že mesto zverejní zoznam hodnotiteľov spolu s rozhodnutím grantovej komisie o poskytnutí, respektíve neposkytnutí grantu, ako aj bodové hodnotenie všetkých projektov, ktoré zažiadajú o podporu.       

Administrátorom mestskej grantovej schémy na podporu rozvoja kultúry v Košiciach je príspevková organizácia K13 – Košické kultúrne centrá. Výzva je preto okrem webovej stránky mesta zverejnená aj na www.k13.sk.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
22.11.2018
Grantová výzva na podporu kultúry ARS BRATISLAVENSIS na rok 2019 je otvorená
Záujemcovia o podporu z grantového programu hlavného mesta pre rozvoj kultúry v Bratislave Ars Bratislavensis pre rok 2019 môžu svoje žiadosti predkladať do termínu uzávierky dňa 31. 12. 2018.
viac
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
15.02.2022
Prostredníctvom grantovej výzvy prerozdelia na kultúru 150 000 eur
Grantovú výzvu zameranú na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu a na zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu vyhlásilo mesto Košice a nezisková organizácia Creative Industry Košice (CIKE) aj tento rok. Prerozdelí sa celkovo 150 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %