Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.10.2017 07:00

Mesto Košice zverejnilo bezbariérovú mapu


Na snímke Dóm sv. Alžbety a Kaplnka sv. Michala v Košiciach.


Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice 2017 je určená predovšetkým pre občanov so zdravotným postihnutím. Mapa je od 9. októbra zverejnená na internetovej stránke mesta.


„Chceme uľahčiť pohyb po našom meste obyvateľom a návštevníkom Košíc so zdravotným postihnutím, seniorom, rodičom s kočíkmi a všetkým, ktorí to potrebujú. Umožniť im, aby si mohli dopredu naplánovať takú trasu, na ktorej nebudú žiadne alebo minimálne bariéry. Ponúkame im informácie, ktoré im pomôžu zvoliť si optimálnu trasu presunu z jedného bodu do druhého, i jeho spôsob, to znamená, či budú potrebovať pri presune do cieľa asistenciu inej osoby. Bezbariérová mapa je zatiaľ zverejnená v pilotnej verzii so statickým zobrazením informácií. Pripravujeme aj ich dynamické zobrazenie v geografickom informačnom systéme GISPLAN mesta Košice," hovorí viceprimátor a predseda Komisie debarierizácie mesta Košice Martin Petruško.

Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice 2017 je rozčlenená na 19 častí. Konkrétne územie je možné zväčšiť kliknutím na príslušný obdĺžnik výkresu. Zväčšené územie je uložené vo formáte PDF. K mape je pripojená legenda, ktorá prehľadným spôsobom pomôže užívateľom zorientovať sa v zobrazených informáciách. Legenda obsahuje popis trás, križovatiek a priechodov pre chodcov, schodov, nájazdov a výťahov pre imobilných, budovy a vstupy do budov, parkoviská a zastávky MHD, ako aj ďalšie objekty. 

Na výkresoch mapy č. 5, 6, 8, 9, 11, 12 a na celej mape sú vyznačené úseky s prebiehajúcimi stavebnými prácami v rámci modernizácie električkových tratí, v dôsledku ktorých sú obmedzené a dočasne riešené možnosti pohybu osôb, napríklad na Triede SNP alebo na Komenského ulici.

Celkovo mapa obsahuje vyše 1 370 000 prvkov. Rozloha územia, spracovaného na tejto mape, je 86 km² a jej spracovateľ musel prejsť viac ako 1 200 kilometrov. Terénne práce na príprave mapy trvali 313 hodín a kancelárske práce až 1 146 hodín.

Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice je dostupná na: http://www.kosice.sk/static/up_mbb.htm

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Košičania si pripomenú výročie oslobodenia mesta
Na Námestí osloboditeľov sa vo štvrtok (19. 1. 2017) o 13:30 hod. uskutoční pietny akt kladenia vencov a kytíc k pamätníkom.
viac
27.04.2017
Cez víkend otvára detská železnica tohtoročnú sezónu
Po zimnom spánku sa prebúdza aj Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná cez víkend 29. a 30. apríla od 11. do 16. hodiny. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9. hodine.
viac
14.07.2017
Začala sa príprava akčných plánov rozvoja pre okresy Košice-okolie a Gelnica
Príprava akčných plánov rozvoja sa začala v stredu (12. 7.) pre okres Košice-okolie a v utorok (11. 7.) pre okres Gelnica. Stalo sa tak na úvodných stretnutiach zástupcov vlády, samospráv, podnikateľov, úradov práce, okresných úradov, škôl, mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií.
viac
14.12.2017
Cestovné poriadky MHD v Košiciach súčasťou Máp Google
Dopravný podnik mesta Košice v spolupráci so spoločnosťou Google spustili v Košiciach funkciu Verejná doprava na Mapách Google. Odteraz si obyvatelia a návštevníci môžu vyhľadať najvhodnejšie spojenie prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy priamo v mobilných zariadeniach či cez počítač.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %