Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.06.2019 11:30

Mesto Košice je členom Únie miest Slovenska


Košice - Dóm svätej Alžbety. Ilustračná snímka. Zdroj: Košice dnes


Košice sa stali členom Únie miest Slovenska (ÚMS). Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom júnovom zasadnutí schválilo vstup do tohto záujmového združenia právnických osôb, ÚMS následne žiadosti o prijatie za člena vyhovela.


„Mesto Košice podalo žiadosť o prijatie za člena Únie miest Slovenska v piatok 21. júna na slávnostnom sneme v Bratislave. V rovnaký deň bolo potvrdené naše členstvo v ÚMS," uviedol pre TASR viceprimátor Marcel Gibóda.       

Mesto chce prostredníctvom ÚMS participovať na posilnení významu miest ako centier regiónov, presadzovaní finančnej, inštitucionálnej a daňovej suverenity miest a obhajobe práv záujmov miest vo vzťahu k zákonodarnej a výkonnej štátnej moci.       

O vstupe do ÚMS hovorili aj primátori krajských miest na májovom zasadnutí Združenia K8 v Košiciach. Niektorí z nich vtedy deklarovali, že poslancom MsZ predložia návrh na vstup do ÚMS. Po Bratislave, Trnave a Prešove sú členmi okrem Košíc už aj Trenčín, Nitra a Banská Bystrica. Žilina by mala podať prihlášku v septembri.       

Ako sa predtým vyjadrili predstavitelia ÚMS, záujem miest o vstup do únie vítajú a počet členov by mal stúpnuť na 40, ÚMS by tak mala zastupovať približne 1,8 až 1,9 milióna občanov SR žijúcich v mestách.       

Košice sú aktuálne aj členmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Nikto netvrdí, že ZMOS nesvieti a nejde mu plyn alebo že nepracuje. Dôvod, prečo K8 vstupuje do ÚMS, je ten, že pociťuje potrebu, aby sa problémy, ktoré majú tieto veľké krajské mestá a iné väčšie mestá, tlačili tak, ako sa možno netlačili zo strany ZMOS, kde sa bral možno väčší ohľad aj na menšie samosprávy,“ povedal Gibóda počas rokovania MsZ.       

Za tento rok mesto nebude platiť žiadne členské. Od roku 2020 bude ročne na úrovni približne 31.000 eur. „V septembri bude na MsZ predložený materiál na rokovanie, kde bude vyhodnocovanie členstva mesta Košice v rôznych organizáciách. V rámci tohto si môžeme povedať, či zostaneme v jednej alebo aj v druhej, alebo si povieme, že ZMOS už nie,“ uviedol vtedy viceprimátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2019
Trenčín končí v ZMOS, vstupuje do Únie miest Slovenska
Mesto Trenčín ukončí svoje členstvo v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vstúpi do Únie miest Slovenska (ÚMS). Rozhodli o tom v stredu (29. 5.) poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.
viac
20.05.2020
Mestskí poslanci schválili vystúpenie mesta zo ZMOS-u a vstup do ÚMS
Mesto Poprad vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V utorok to schválili poslanci na prvom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.
viac
24.09.2021
Mesto s OZ Chi3 predstavilo ambiciózny plán obnovy Kina Družba
Za zámerom stoja Milan Antol a Igor Timko. Podľa novej štúdie by z monofunkčnej stavby malo vzniknúť ,. Investičný zámer nechalo vypracovať občianske združenie Chi3.
viac
03.06.2022
Mesto chce riešiť problematiku bezdomovectva a nelegálnych osád
Mesto Košice chce riešiť otázku bezdomovectva pokračovaním projektu Housing first, vybudovaním nového zariadenia pre ľudí bez domova na Bosákovej ulici a osvetou. Vo štvrtok to uviedla viceprimátora mesta Lucia Gurbáľová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %