Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.12.2018 10:10

Mesto investovalo do modernizácie verejného osvetlenia 7,86 milióna eur


Ilustračná snímka, zdroj: vRegione.sk


Mesto Žilina ukončilo modernizáciu verejného osvetlenia, počas ktorej sa od augusta 2017 do novembra 2018 vymenilo 3198 svietidiel a 2060 stožiarov s možnosťou diaľkového ovládania.


Podľa hovorkyne mesta Žilina Barbory Zigovej sa počas modernizácie celkovo preinvestovalo približne 7,86 milióna eur. Doplnila, že súčasťou rekonštrukčných prác bola aj výmena 50 nových rozvádzačov, ktoré umožňujú ovládať svietidlá a sú pod dohľadom centrálneho dispečingu. "Verejné osvetlenie sa vymenilo na uliciach na sídliskách Hájik, Solinky a Hliny, zmodernizované osvetlenie majú tiež cesty na Bôriku, v Starom meste a hlavné ťahy. Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia plynulo nadviazala na prvú, počas ktorej sa zrekonštruovalo osvetlenie na sídlisku Vlčince a v časti Malá Praha," pripomenula Zigová.       

Modernizácia bola podľa primátora Žiliny Igora Chomu potrebná, pretože osvetlenie bolo už technicky zastarané a miestami sa rozpadávalo. Na cesty a chodníky svietia nové LED svietidlá s vysokou účinnosťou a dlhou životnosťou. "Podarilo sa nám vybudovať dokonca úplne nové verejné osvetlenie na Veľkomoravskej ulici a Hlinskej ulici, kde sa osvetlil dlhý peší chodník, a po novom svieti tiež dlhodobo neosvetlený chodník Na Malý Diel v smere od Bôrika a Univerzitná ulica. Kompletne nanovo je osvetlená i Rosinská cesta," uviedol žilinský primátor.       

Mesto ušetrí vďaka novým svetlám ročne približne 60 percent nákladov. "Úspora sa týka nielen nákladov na spotrebu elektrickej energie, ale aj nákladov na údržbu. Ušetrené prostriedky tak bude môcť samospráva opäť investovať do zlepšenia a rozšírenia verejného osvetlenia v ďalších častiach mesta," uzavrela Zigová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
29.10.2017
Modernizovaným osvetlením obec ušetrí ročne 31 percent elektriny
Obec Pečenice v okrese Levice investovala do obnovy zastaraného verejného osvetlenia. Ako informoval Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá projekt realizovala, celková úspora elektrickej energie po modernizácii bude 31 %, teda 263 eur za rok.
viac
09.12.2020
Výzva na Rozvoj energetických služieb na regionálnej a miestnej úrovni
Výzva na predkladanie žiadostí o NFP na energetický audit a prípravu projektu garantovanej energetickej služby.
viac
05.10.2021
Dubnica nad Váhom pripravuje rozsiahlu modernizáciu verejného osvetlenia
Mesto Dubnica nad Váhom dalo spracovať komplexný audit verejného osvetlenia, bude podkladom pre vypracovanie projektovej dokumentácie na jeho rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu. Na audite budú spolupracovať aj obyvatelia mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %