Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.04.2018 12:55

Mesto hľadá možnosti financovania ČOV a kanalizácie v Zolnej


Ilustračná snímka


Mesto Zvolen plánuje postaviť vo svojej časti Zolná čistiareň odpadových vôd (ČOV) a vybudovať kanalizáciu v dĺžke približne 2,34 kilometra. Samospráva ako stavebník v súčasnosti už disponuje k tejto stavbe aj územným rozhodnutím a stavebným povolením.


Ako sa píše na stránke mesta, celkový rozpočet stavby je podľa projektovej dokumentácie stanovený na takmer 2,36 milióna eur bez DPH.       

Objekt ČOV má byť situovaný na pozemku, ktorý má mesto vo vlastníctve alebo v nájme od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Samotná ČOV má spĺňať všetky normy a požiadavky stanovené právnymi predpismi Slovenskej republiky a má to byť tzv. zakrytá stavba, ktorá nebude svoje okolie zaťažovať hlukom, zápachom ani inými rušivými vplyvmi.       

Každý záujemca o napojenie si bude musieť vybaviť všetku sprievodnú dokumentáciu a potrebné povolenia a uhradiť náklady spojené s realizáciou vlastnej kanalizačnej prípojky.       

Vzhľadom na výšku investičných nákladov vedenie mesta aktívne hľadá možnosti a spôsoby, ako by bolo možné financovať výstavbu ČOV a kanalizácie v Zolnej z externých zdrojov, napríklad z fondov EÚ alebo z Environmentálneho fondu SR. Výška spolufinancovania zo strany mesta Zvolen by bola minimálne vo výške 5 percent z celkových nákladov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Zásobovanie vodou, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd - Stredné Kysuce
Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Žilina v uplynulých rokoch realizovala viaceré projekty, ktoré prispeli k zvýšeniu životného prostredia v regióne, v ktorom pôsobia.
viac
04.11.2019
Sebechleby idú stavať ČOV a kanalizáciu
Obec Sebechleby v okrese Krupina čaká najväčšia investícia za uplynulých niekoľko rokov. Na stavbu kanalizácie a čistiarne odpadových vôd (ČOV) získala obec z eurofondov nenávratný finančný príspevok 2,26 milióna eur.
viac
21.12.2021
ZMOS: Obec bez vody aj vodovodu
Z reprezentatívneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, že realita pri vodovodoch, kanalizáciách a čistiarňach odpadových vôd je horšia, ako pôvodné odhady.
viac
07.02.2023
Prenčov získal z envirofondu 2,09 milióna eur na dobudovanie kanalizácie a ČOV
Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica získala z Enivromentálneho fondu takmer 2,09 milióna eur na vybudovanie čistiarne odpadových vôd (ČOV) a dobudovanie kanalizácie. Zmluva medzi oboma subjektmi je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %