Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.12.2017 02:31

Mesto do autobusov zavedie zariadenie na monitorovanie ich pohybu


Snímka zdroj: (ziar.sk).


Koncom roka končí zmluva medzi mestom Žiar nad Hronom a Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) na prevádzkovanie spojov Mestskej hromadnej dopravy (MHD). Žiarčania sa však nemusia obávať, pravidelné spoje MHD budú premávať aj od januára budúceho roku.


Nová dopravná licencia sa predĺžila a uzatvorila na roky 2018 – 2025. Spolu so zmluvou schválilo mesto pre dopravcu aj cestovné poriadky. Tie zostávajú platné a nezmenené. Tak isto zostáva nezmenená cena jednotlivých druhov cestovných lístkov.

Okrem toho, že mesto dopravcovi schválilo dopravnú licenciu, zadefinovalo si pre víťaza verejného obstarávania aj ďalšie podmienky. Jednou z nich je napríklad druh autobusov a ich výbava. „Pre budúci rok plánuje do autobusov zaviesť zariadenia na monitorovanie pohybu autobusov s prepojením na mobilnú aplikáciu. Tá bude fungovať tak, že cestujúci si môže pozrieť, kde sa autobus, na ktorý čaká, práve nachádza. Tak zistí, či ho už zmeškal, alebo ako dlho naň bude ešte čakať,“ informuje prednosta MsÚ v Žiari nad Hronom Juraj Miškovič.

Víťaz verejného obstarávania, spoločnosť SAD Zvolen, sa tiež zaviazal, že najneskôr od 1. januára 2020 bude poskytovať pravidelnú autobusovú dopravu v katastrálnom území Žiar nad Hronom, Šášovské Podhradie a Horné Opatovce prostredníctvom minimálne dvoch ekologických autobusov. To znamená také, ktoré na svoj pohon využívajú CNG, LPG, elektrinu alebo vodík.

Mesačne mesto dopravcovi uhradí za poskytovanie služieb zálohu vo výške 9 500 eur, ktorá bude v nasledujúcom roku zúčtovaná podľa skutočných tržieb a nákladov na prevádzku MHD.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2020
Občania majú k dispozícii novú aplikáciu Správy o meste
Dôležité telefónne čísla, hľadané webové stránky, ale tiež odchody autobusov i susedské burzy. To všetko nájdu obyvatelia Zvolena na jednom mieste – v mobilnom telefóne. Umožní im to nová aplikácia Správy o meste (SOM), ktorá aktuálne prichádza aj do mesta pod Pustým hradom.
viac
21.04.2020
Zvolen získal na nákup štyroch autobusov MHD 1,16 milióna eur z eurofondov
Mesto Zvolen získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) z eurofondov vo výške viac ako 1,16 milióna eur na nákup štyroch nových autobusov. Majú byť použité na modernizáciu vozového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD).
viac
04.11.2021
Vranov nad Topľou chce zaviesť bezplatnú MHD
Mesto Vranov nad Topľou by od budúceho roka chcelo pre svojich obyvateľov zaviesť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Samospráva predpokladá, že by týmto krokom znížila počet motorových vozidiel v uliciach.
viac
11.05.2022
Ekokemp pod hradom Šášov budú tvoriť recyklované lodné kontajnery
Vodácky ekokemp s lodenicou, ktorý má vzniknúť v Žiari nad Hronom priamo pri rieke Hron pod zrúcaninou hradu Šášov, budú tvoriť recyklované lodné kontajnery.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %