Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2019 11:55

Mesto chce znižovať tvorbu odpadu a viac separovať ten existujúci


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Komárno sa zapojilo do kampane s názvom 480, ktorá poukazuje na to, že jeden človek vyprodukuje za rok 480 kilogramov odpadu. Cieľom kampane je znížiť produkciu odpadu a zároveň zvýšiť jeho recykláciu.


Ako informovala radnica, mesto v súčasnosti produkuje 16 000 ton odpadu, ktorý by podľa odborníkov mohol byť znížený o 80 až 90 percent. „Triedený odpad okrem toho možno recyklovať a jeho odvoz je menej nákladný. V tomto roku príslušné ministerstvo dalo zaplatiť obciam a mestám osobitný poplatok na základe množstva ich neseparovaného odpadu, ktorý bude v tomto roku Komárno stáť 84 000 eur a budúci rok môže prekročiť až 150 000 eur,“ povedal o dôvodoch, pre ktoré sa mesto zapojilo do kampane, primátor Béla Keszegh.       

Ako pripomenul, nové poplatky za odvoz odpadu sa pripočítajú k už existujúcim nákladom na likvidáciu komunálneho odpadu, ktoré v prípade Komárna presahujú jeden milión eur. „Naše mesto by mohlo byť krajšie, modernejšie a čistejšie, a úspory vzniknuté zbieraním odpadu a znížením produkcie odpadu by sa mohli využiť na užitočnejšie, zmysluplnejšie účely,“ skonštatoval primátor.

Podľa jeho slov už mesto zrealizovalo viaceré kroky, vďaka ktorým by sa mala produkcia odpadu postupne znižovať. „Z mestského úradu boli odstránené všetky plasty, na festivaloch boli uzatvorené zmluvy, ktoré zaväzujú poskytovateľov služieb k používaniu kompostovateľných nástrojov. Mesto vyčlenilo 160 000 eur z rozpočtu na rekonštrukciu mestských kontajnerových staníc a na obnovu kontajnerov. Okrem toho vyčlenilo z rozpočtu 2000 eur pre základné školy na zabezpečenie triedenia odpadu, prispieva tiež na vybudovanie ich komunitných záhrad. Popritom sa pripravujeme na výstavbu mestskej kompostovej stanice v Hadovciach v hodnote 1,4 milióna eur,“ doplnil Keszegh.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
13.11.2020
Obyvatelia môžu prostredníctvom súťaže vyčistiť prírodu od odpadu
Handlovčania môžu v novembri prostredníctvom súťaže pomôcť prírode v meste a jeho okolí zbaviť sa nelegálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %