Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.07.2018 08:04

Mesto chce vybudovať CIZS v budove polikliniky


Ilustračná snímka - termálne kúpalisko Veľký Meder


Mesto Veľký Meder chce vybudovať centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) v budove polikliniky na Poľovníckej ulici. Reaguje tak na výzvu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na predkladanie projektových zámerov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.


„V rámci realizácie projektu bude vytvorené CIZS prostredníctvom rekonštrukcie existujúceho zdravotníckeho zariadenia Poliklinika Veľký Meder, obstaraním materiálno-technického vybavenia, obstaraním zdravotníckej techniky, zariadenia a vybavenia, vybudovaním IKT infraštruktúry ambulancií a spoločných priestorov vrátane vybavenia vysokorýchlostným internetovým pripojením a nákupu softvérového vybavenia a zabezpečením plnej bezbariérovosti objektu,“ informovala samospráva. Mesto pritom môže integrovať viaceré zložky zdravotnej starostlivosti.       

Veľký Meder takto oslovuje všetkých poskytovateľov vo viacerých druhoch ambulantnej zdravotnej starostlivosti s možnosťou zaradiť sa do CIZS. Ide napríklad o lekárov poskytujúcich všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých a deti, gynekológov, zubných lekárov či sociálne služby, rehabilitácie alebo stacionár. Potenciálni záujemcovia musia spĺňať požiadavky podľa ich konkrétnej pôsobnosti.       

Na integrované centrá bolo vyčlenených 70 miliónov eur z eurofondov. Maximálna výška príspevku na projekt je 700.000 eur, finančná spoluúčasť prijímateľov na uskutočnenie projektu je päť percent z celkových oprávnených nákladov. MZ SR chce týmto spôsobom obnoviť myšlienku malých zdravotných ambulancií v regiónoch. Centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti by v danej oblasti na jednom mieste združovali všeobecných lekárov, pediatrov a špecialistov. Cieľom je teda zvýšiť počet lekárov primárneho kontaktu i špecialistov na danom mieste, vytvoriť ambulantnou formou aj priestor pre poskytovanie sociálnych služieb a zefektívniť tým manažment pacienta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Kultúrny a kreatívny priemysel dostane na rozvoj 50 miliónov eur
Malí a strední podnikatelia, ale aj neziskové organizácie a občianske združenia pôsobiace v tejto oblasti sa budú môcť uchádzať o takýto objem eurofondov z  Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a Prioritnej osi 3 (PO 3) - Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch.
viac
28.02.2019
Vo Veľkom Mederi sa bude konať súťaž folkloristov
Žitnoostrovské osvetové stredisko (ŽOS) v Dunajskej Strede pripravilo na 2. marca prvú okresnú súťaž ľudového folklóru v tomto roku v kategóriách speváckych skupín, ale i sólistov, ktorá sa bude konať v Mestskom kultúrnom stredisku vo Veľkom Mederi.
viac
19.10.2019
Informácia k výzve IROP-PO3-SC31-2019-49
Ministerstvo kultúry SR informuje o aktualizácii výzvy na zakladanie kreatívnych centier (centralizovaná podpora) a podporu dopytu po kreatívnej tvorbe (emerging talents).
viac
21.01.2022
V Bratislavskom kraji pribudne vyše 3 000 nových miest pre školákov
Vyše 3 000 nových miest pre školákov v Bratislavskom samosprávnom kraji vznikne vďaka podpore z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Podporu získalo spolu 15 projektov v mestských častiach hlavného mesta a v obciach v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %