Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.08.2019 05:10

Mesto chce do roku 2020 zvýšiť podiel triedeného zberu na 60 percent


Ilustračná snímka (tasr)


Mesto Martin chce do roku 2020 zvýšiť podiel triedeného zberu komunálnych odpadov na 60 percent. Vyplýva to z Programu odpadového hospodárstva mesta Martin na roky 2016 – 2020, ktorý na štvrtkovom zasadnutí schválili poslanci martinského mestského zastupiteľstva.


Primátor Martina Ján Danko pripomenul, že mesto sa musí držať európskej a slovenskej legislatívy. "Meškáme v triedení odpadu, jeho separácii, využívaní hlavne na druhotné spracovanie. Toto nielen na Slovensku, ale určite ani v Martine nie je silná stránka. Naozaj mnoho odpadu, ktorý sa dá ešte sekundárne využiť, ide jednoducho na skládky. V tomto vidím veľké rezervy," povedal Danko.       

"Budeme musieť naozaj separovať takmer všetko. Nikdy to nebude sto percent, lebo nedonútime všetkých občanov, aby sa k tomu postavili seriózne. Ale bude treba začať už od malých detí, od škôlok, základných škôl. A vychovať ľudí, aby si vážili životné prostredie a prírodu. Aby sa to, čo sa dá ešte spracovať, dostalo tam, kde sa to spracovať dá," podotkol martinský primátor.       

Cieľom Programu odpadového hospodárstva mesta Martin na roky 2016 – 2020 je znížiť množstvo vzniku komunálnych odpadov, osobitne zmesového komunálneho odpadu. "Ďalej zvýšiť podiel triedeného zberu komunálnych odpadov na 60 percent v roku 2020. Do roku 2020 zvýšiť prípravu na opätovné použitie a recykláciu odpadu z domácností ako papier, kov, plasty a sklo. Podľa možnosti z iných zdrojov, pokiaľ tieto zdroje obsahujú podobný odpad ako odpad z domácností, najmenej na 50 percent podľa hmotnosti takéhoto odpadu, vzniknutého v predchádzajúcom kalendárnom roku. A tiež znížiť množstvo biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov, ukladaných na skládky odpadov," uvádza sa v schválenom materiáli.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Zoborské ferraty sprístupnia v máji
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája. Informovalo o tom Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
16.04.2024
Inkluzívny klub nás nechal nazrieť do sveta inakosti
V piatok 12.4.2024 sa v Obecnej knižnici v Beluši uskutočnilo prvé stretnutie inkluzívneho klubu spojené s poradenstvom, prednáškou o diagnostike a filmovým dokumentom z projektu Jeden svet v komunitách.
viac
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
16.04.2024
Obrovský záujem o cestovné doklady spôsobil sklz v ich výrobe
Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %