Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.03.2016 09:00

Mesto Bratislava žiada od BSK viac ako milión eur za nájomné


Hlavné mesto sprísnilo výber nájomného za svoje budovy. (Foto: Pixabay)


Hlavné mesto žiada od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), aby mu spätne zaplatil za to, že na mestských pozemkoch stoja budovy BSK. Suma, ktorú mesto považuje za dlh kraja, presahuje milión eur.


"Hlavné mesto sa snaží usporiadať svoje majetkovo-právne vzťahy so všetkými subjektmi, ktoré využívajú pozemky mesta, no neplatia za prenájom pozemku," vysvetlila Skokanová. "V prípade BSK ide o 51 pozemkov s celkovou rozlohou 112.000 m2," konkretizovala. BSK však zastáva názor, že hlavné mesto v tomto prípade na nájomné nemá nárok. Odvoláva sa pritom na to, že samosprávny kraj užíva pozemky vo vlastníctve Hlavného mesta SR Bratislavy na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu.

"Toto bolo zriadené zákonom z roku 2009 pri majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obce a vyššie územné celky," upozornila tlačová tajomníčka BSK Veronika Beňadiková. Ako dodala, na základe tohto zákona je BSK oprávnený užívať mestské pozemky pod stavbami v jeho vlastníctve a priľahlé pozemky až do vykonania pozemkových úprav. "Župa teda nemá predmetné pozemky v nájme, preto ani nemá dôvod platiť hlavnému mestu nájomné za ich užívanie," uzavrela Beňadiková.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2016
Víkend plný športu pre všetkých
Oslava športu, zdravého životného štýlu a prezentácia rôznych druhov športových aktivít. To všetko prinesie druhý ročník podujatia Bratislava, športujúce mesto, ktoré privíta športových nadšencov druhý septembrový víkend a to pod holým nebom v Sade Janka Kráľa.
viac
05.10.2017
Bratislavský Októberfest sa začne už tento piatok
Tretí ročník podujatia Bratislavský Októberfest sa uskutoční v piatok a sobotu 6. - 7. októbra 2017 v Bratislave na Fajnorovom nábreží pri Starom moste a na Gondovej ulici na parkovisko pred FFUK.
viac
05.09.2019
BSK a Staré Mesto zverejnili zámer vytvoriť na Vazovovej Spojenú školu
Pri príležitosti otvorenia nového školského roka informovala starostka Mestskej časti Bratislava-Staré mesto a župná poslankyňa Zuzana Aufrichtová o spoločných zámeroch Starého mesta a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
08.02.2022
Vyhlásili súťaž na výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí
Na Muchovom námestí v bratislavskej Petržalke má pribudnúť 103 mestských nájomných bytov. Na ich výstavbu vyhlásila spoločnosť Metro Bratislava, kde je väčšinovým akcionárom hlavné mesto, tender za 8,8 milióna eur bez DPH. Ponuky by sa mali otvárať 4. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %