Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.02.2016 09:05

Medzilaborce plánujú zintenzívniť triedenie odpadu. Separujú totiž málo


Mesto sa chystá vyzvať obyvateľov k zodpovednejšiemu prístupu k odpadom. (Foto: tasr)


V Medzilaborciach chcú zintenzívniť triedenie odpadu. Percento vyseparovaných zložiek je tam totiž nízke. Radnica vyzýva verejnosť k aktívnejšiemu a zodpovednejšiemu prístupu. Spustila informačnú kampaň a detailnejší monitoring separovaného zberu.


Na území mesta sú vytvorené podmienky na ukladanie vyseparovaných zložiek odpadu, percento separácie je však nízke, asi na úrovni 15 až 20 percent. "Ešte stále sa väčšina občanov nezapája do systému separovaného zberu alebo svojím ľahostajným a pohodlným prístupom spôsobuje znehodnocovanie vytriedených zložiek odpadov miešaním s komunálnym odpadom," informoval Radoslav Šmiga z referátu odpadového hospodárstva, životného prostredia a eurofondov Mestského úradu v Medzilaborciach.

Nižšia separácia má za následok vyššie poplatky za uskladňovanie odpadov na skládke. Radnica chce tento stav zmeniť. V januári spustila letákovú kampaň, v ktorej informuje domácnosti o výhodách separácie z pohľadu nákladov i ochrany životného prostredia. Začal sa zároveň dôslednejší monitoring na území mesta. Samospráva ho neskôr vyhodnotí a prijme ďalšie opatrenia.

"V tomto roku mesto Medzilaborce pristupuje k dôslednejšiemu sledovaniu separácie komunálneho odpadu podľa jednotlivých domácností. Pracovníci Komunálnych služieb pri odvoze vyseparovaných zložiek odpadu vo farebných vreciach od januára 2016 pristupujú k evidencii separovaného zberu v rodinných domoch a bytoch. Mesto následne pristúpi k opatreniam, ktoré budú motivovať občanov zodpovednejšie pristupovať k tejto otázke," podotkol Šmiga. O čo konkrétne pôjde, rozhodnú podľa neho mestskí poslanci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %