Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.06.2019 01:05

Matice slovanských národov sa zhodli na intenzívnejšej spolupráci


Hostia na 4. kongrese Matíc a inštitúcií slovanských národov, ktorý sa konál pri príležitosti 100. výročia oživotvorenia Matice slovenskej a podpísania Memoranda národa slovenského, v Martine dňa 5. júna 2019. Foto: TASR/Erika Ďurčová


Matice a inštitúcie slovanských národov zintenzívnia spoluprácu a dialóg v duchu matičných, kresťanských a tradičných hodnôt.


Vo štvrtok sa na tom zhodli v záveroch 4. Kongresu matíc a inštitúcií slovanských národov, ktorý sa konal na pôde Matice slovenskej v Martine. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.       

"Matica slovenská s ostatnými maticami podobným spôsobom rozvíja kultúru, vedu a približne rovnako sme vplývali aj na štátnosť vo vlastných krajinách. Preto chceme vytvoriť stály informačný orgán, aby sme sa vzájomne informovali o aktuálnych vedeckých a kultúrnych aktivitách. Výsledkom kongresu bude aj publikácia s príspevkami," uviedol predseda Matice slovenskej Marián Gešper.       

Podľa Matuškovej budú mať najmä mladí vedeckí pracovníci zo zúčastnených matíc a inštitúcií možnosť bádania na pôde matičných vedeckých pracovísk, predovšetkým Archívu Matice slovenskej.       

Doplnila, že cenný dar odovzdal Matici slovenskej riaditeľ Fondu História vlasti Konstantin Mogilevskij vo forme kópií historických dokumentov o oslobodzovaní územia Slovenska od nacizmu z vojenských archívov Ministerstva obrany Ruskej federácie. "Na kongrese vystúpili aj krajania z Matice slovenskej v Srbsku, Matice slovenskej na Zakarpatsku a Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku. Tí upozornili najmä na silnejúci trend asimilácie slovenských komunít v zahraničí," podotkla Matušková.       

Novinkou oproti predchádzajúcim kongresom bolo pozvanie ďalších inštitúcií a organizácií, ktoré sa zaoberajú slovanskou vedou a kultúrou. "Činnosť predstavili odborníci z Bulharskej akadémie vied, Ruskej akadémie vied či Permskej univerzity. Na otvorení kongresu sa v Turčianskej galérii v Martine zúčastnili zahraničné delegácie zo Srbska, Slovinska, Bulharska, Čiernej Hory, Českej republiky, Nemecka, Ukrajiny, Ruska a Rumunska," dodala hovorkyňa Matice slovenskej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2018
Národné matičné slávnosti budú po štyroch rokoch opäť v Martine
Národné matičné slávnosti sa uskutočnia 3. a 4. augusta v Martine pri príležitosti 155. výročia založenia Matice slovenskej (MS) a 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Ponúknu folklór, divadlo, výstavu aj mimoriadne oceňovanie známych slovenských osobností.
viac
29.05.2019
Matice a inštitúcie slovanských národov sa zídu na štvrtom kongrese
Štvrtý kongres matíc a inštitúcií slovanských národov sa uskutoční od 4. do 7. júna v Martine. Matica slovenská privíta zahraničné delegácie vedcov v Turčianskej galérii, v prvej a druhej matičnej budove. Informovala o tom hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.
viac
03.06.2020
Zmena modelu financovania Matice slovenskej má viesť k vyššej hospodárnosti
Prehodnotenie financovania Matice slovenskej (MS) vychádza zo zámeru v programovom vyhlásení vlády zvýšiť efektivitu a hospodárnosť kultúrnych inštitúcií a týka sa zmeny modelu financovania, nie zrušenia inštitúcie samotnej.
viac
01.03.2022
Mesto,Matica slovenská a ECAV sa dohodli na obnove Memorandového námestia
Memorandum o revitalizácii Memorandového námestia v Martine podpísali v pondelok zástupcovia mesta Martin, Matice slovenskej, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) a Nadácie kresťanského vzdelávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %