Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.10.2019 01:10

Materské školy po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania


Ilustračná snímka (tasr)


Vydavateľstvo JurisDat Bratislava uvádza na trh 20. ročenku určenú pre riaditeľov a zriaďovateľov materských škôl.


V publikácii sa mapuje právny stav po schválení zákona o povinnom predprimárnom vzdelávaní (zákon č. 209/2019 Z. z.), ktorým sa novelizoval zákon č. 245/2008 Z. z. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon) v znení neskorších predpisov. Týmto zákonom bol novelizovaný tiež zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov (najmä zmeny kompetencií riaditeľov a zriaďovateľov materských škôl po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania) a tiež zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní škôl a školských zariadení (novelou sú upravené o. i. aj podmienky financovania povinného predprimárneho vzdelávania). V súvislosti so zmenami v predprimárnom vzdelávaní bol novelizovaný aj zákon č. 278/1993 Z. z. (o správe majetku štátu), ktorým sa umožňuje prevod majetku štátu nielen na obce, ale aj na nimi zriadené organizácie a zákon č. 600/2003 Z. z. (o prídavku na dieťa). Jednou z ťažiskových je kapitola obsahujúca porovnávaciu štúdiu súčasnej legislatívy s legislatívnymi úpravami po zavedení povinného predprimárneho vzdelávania. V samostatnej časti sa upozorňuje na nedostatky v legislatívnych úpravách, ktoré znemožnia obciam plne sa podieľať na zavádzaní povinného predprimárneho vzdelávania. V knihe je uvedený aj výňatok zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR ku kompetenciám obcí vo vzťahu k materským školám.

V publikácii sú uvedené právne predpisy týkajúce sa pracovnoprávnych vzťahov a odmeňovania zamestnancov materských škôl, vrátane zmien, ktoré vyplývajú zo zákona č.138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a prehľad zásadných zmien, ktoré sa po 1. 9. 2019 týkajú zamestnancov v regionálnom školstve.

Publikácia (formát A, rozsah 528 strán) je v období príprav na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania základnou a zatiaľ jedinou pracovnou pomôckou pre starostov obcí, v kompetencii ktorých je zriaďovanie materských škôl.

Informácie získate a objednávky zasielajte na e-mail: pv1920@centrum.sk

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
M. Lubyová: Nedostatok učiteľov na školách je fenoménom Bratislavy
Pri počte učiteľov, ktorých je okolo 90.000, hľadajú školy viac ako 200 nových pedagógov. Nedostatok učiteľov je najmä fenomén Bratislavy, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová).
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
29.07.2021
Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich škôl
Bratislavské Staré Mesto pokračuje v rekonštrukciách svojich základných škôl (ZŠ).
viac
03.12.2021
Nové Mesto chce zaviesť príspevok pre dieťa v súkromnej MŠ
Bratislavské Nové Mesto zavedenie od budúceho školského roka nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Pôjde o sumu 80 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %