Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.10.2018 07:20

Margecianske fajnoty - vyhradené pre gurmánov


Ilustračný výrez plagátu


Dva dni pochutnávania si na dobrotách zo Spiša, ale aj z Čiech, Poľska či Talianska alebo gurmánske špeciality profesionálnych kuchárov. Okrem toho domáci i zahraničný folklór, ale tiež príležitosť pre neobjavené talenty – také budú tohtoročné Margecianske fajnoty.


Už tento víkend sa v Margecanoch uskutoční už 8. ročník vyhľadávaného gurmánskeho podujatia Margecianske fajnoty. Celé dva dni bude centrum Margecian vyzerať ako veľká kuchyňa, v ktorej sa budú zvŕtať tetušky v spišských krojoch, ale aj zahraniční hostia a profesionáli z Tatranského, Prešovského a Košického spolku kuchárov a cukrárov. Margecianske fajnoty uzatvárajú tohtoročný výber najlepších podujatí regiónu zastrešených pod názvom TOP podujatia programu Terra Incognita.

V sobotu 13. októbra si návštevníci pochutnajú najmä na tradičných slovenských špecialitách. Na dračku pôjdu pečené klobásy, pirohy, džatky, halušky, šúľance, zemiakové placky, niekoľko druhov guľáša a polievok, palacinky, pečené buchty a najmä gruľovníky. Pripravia ich „kuchňe“ z miest a obcí Dolného Spiša a blízkeho okolia. „V nedeľu prídu na rad zahraničné špeciality - poľské, české, maďarské, ale aj ukrajinské, talianske, ukrajinské či dokonca švédske. Potešia tiež fajnoty z kuchýň profesionálov. V tento deň si navyše návštevníci budú môcť upiecť svoj vlastný pravý margeciansky gruľovník,“ pozýva na podujatie starosta Margecian Igor Petrík. Zúčastnené kuchyne budú aj v tomto roku súperiť. O titule „Najfajňejša kuchňa“ v sobotu aj v nedeľu rozhodnú návštevníci. Titul „Profi kuchňa“ po oba dni budú udeľovať profesionálni kuchári.

Na veľkom pódiu sa bude slovenský folklór striedať so zahraničnou hudobnou a tanečnou produkciou. Sobotným ťahákom je Folklórny súbor Borievka – finalista súťaže Zem spieva, nedeľným hudobným ťahákom bude vystúpenie Kollárovcov o 16:00. Pripravené je aj množstvo aktivít pre deti – fotokútik, maľovanie na tvár a vyskúšať si môžu maľovanie erbov, výrobu štítov či vybíjanie mincí. Súčasťou podujatia bude slávnostné odhalenie sôch v parku pri železničnej stanici, ktorý získal meno Park Fajnot a tiež sprístupnenie Otvorenej galérie Margeciansky tunel. „Táto vzácna technická pamiatka bola s podporou KSK odvodnená, vyčistená, osvetlená a vybavená informačnou tabuľou. Nielen počas Margecianskych fajnôt sa tak turistické možnosti v lokalite rozširujú. Osobne ma veľmi teší aj nový Park Fajnot, ktorý bude permanentne pripomínať, že sa v Margecanoch každý október koná toto, z roka na rok stále úspešnejšie podujatie,“ hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť absolvovať výlet vyhliadkovým autobusom so sprievodcom k technickým pamiatkam v Margecanoch a Gelnici. Fungovať bude aj kyvadlová doprava na Husiu pláž, ktorá ponúka jazdu na koni, kontaktnú ZOO, požičovňu detských štvorkoliek a člnov a občerstvenie z domácej kuchyne.

Autor: (ts-Košice region turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
Dva fajnové dni v Margecanoch
Viac ako len skvelý gurmánsky zážitok sľubuje posledné z tohtoročnej desiatky najlepších podujatí Košického kraja. Ako jediné jesenné TOP podujatie programu Terra Incognita očakávajú Margecianske fajnoty aj tento rok vysoký záujem a množstvo spokojných návštevníkov.
viac
24.01.2018
Lyže, folklór a pár šišiek už tento víkend
Vynikajúce pražené šišky, karnevalové masky či fašiangové maškary budú v posledný januárový víkend čakať na návštevníkov prvého tohtoročného TOP podujatia programu Terra Incognita.
viac
30.07.2018
Krásnohorské hradné hry s husármi i Petrom Cmorikom
Rytierske turnaje, šermiarske súboje a maďarskí husári oživia už túto sobotu lúku pod hradom Krásna Hôrka. Tradičný výlet do histórie, ale aj koncert Petra Cmorika, ponúkne návštevníkom ďalšie tohtoročné Top podujatie programu Terra Incognita – Krásnohorské hradné hry.
viac
04.10.2022
KSK podporí v roku 2023 zážitkové podujatia sumou 250 000 eur
Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %