Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.03.2019 04:05

Malá Lehota: Pod Pohronským Inovcom sa začali Gajdošské fašiangy


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia travel


Otvorením výstavy detských prác sa vo štvrtok v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca začali Gajdošské fašiangy. V poradí 32. ročník tohto medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošskej hudby potrvá v obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany do nedele (3. 3.).


Tradičnú fašiangovú obchôdzku obcou s gajdošmi, výchovný koncert Gajduj gajdoško, jarmok, ale aj seminár o rôznych typoch gájd ponúkol piatkový (1. 3.) program, ktorý sa odohrával v Malej Lehote. Jeho vyvrcholením je galakoncert Pocta gajdošom, našim predkom v miestnom kultúrnom dome.       

V sobotu (2. 3.) bude veselo aj v susednej Veľkej Lehote. Okrem jarmočného gajdovania je naplánované aj zasadnutie cechovej rady gajdošov či prijímanie nových učňov do Cechu slovenských gajdošov, pripravené sú skúšky tovarišov a majstrov. Stretnutie popoludní zavŕši hlavný program Gajduj gajdoš.       

V Jedľových Kostoľanoch odhalia v sobotu pamätnú tabuľu gajdošovi Jánovi Ferovovi. Ako informujú organizátori podujatia, počas hlavného programu Chodí gajdoš po dedine udelí Jedľovým Kostoľanom Cech slovenských gajdošov titul gajdošská obec.       

V nedeľu sa vo všetkých obciach bude konať slávnostná svätá omša za nositeľov tradícií.       

Gajdošskú kultúru, ktorá je pre región Pohronského Inovca charakteristická, predstavuje aj aktuálna výstava s názvom Desatoro o gajdách, ktorú môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Pohronského múzea v Novej Bani.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
13.07.2018
Malú Lehotu zapĺňajú stroje, zajtra sa tu koná Zetor 25 Cup
Zápolenie približne tridsiatky strojov v piatich súťažných disciplínach, sprievodné akcie, ale aj kultúrny program ponúkne štvrtý ročník súťaže Zetor 25 Cup, ktorá sa v sobotu 14. júla uskutoční v obci Malá Lehota (okres Žarnovica).
viac
16.05.2019
Obec kúpila gajdy, chce si vychovať mladých gajdošov
Vo Veľkej Lehote v okrese Žarnovica, ktorá sa pýši gajdošskou tradíciou, sa rozhodli otvoriť pre miestne deti netradičný krúžok. Obec zakúpila gajdy, chce si totiž vychovať mladých hudobníkov, ktorí budú v hre na tomto hudobnom nástroji pokračovať.
viac
25.08.2020
Ľudia proti rozšíreniu ťažby andezitu v Malej Lehote spisujú petíciu
Časť obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom, Podhradia a Cigľa v okrese Prievidza sa postavila proti plánovanému rozšíreniu ťažby andezitu v Malej Lehote.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %