Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.01.2019 09:00

Malackí zberači vynosili z lesov tony odpadu


Foto: Malackí zberači


Sú mladí, múdri a dobrovoľne sa stali smetiarmi. Za tri roky povynášali z lesných porastov Malaciek a okolia už deväť veľkoobjemových kontajnerov odpadu.


Na začiatku bolo zopár spolužiakov z Gymnázia na Ul. 1. mája. Upratovali vo svojom voľnom čase a na vlastné náklady, vrátane odvozu neporiadku na zberný dvor. K Patrikovi Cigánekovi, Jánovi Kunštekovi, Tomášovi Beňovi a Borisovi Pálkovi sa postupne pridávali ďalší spolužiaci, kamaráti i rodinní príslušníci. Dnes sú z gymnazistov vysokoškoláci a do čistenia nášho okolia sa ich zapája zhruba dvadsať.

Na jeseň medzi seba pozvali aj verejnosť. Počas Svetového dňa upratovania sa veru zišla každá ruka, veď z lesíka na konci ulice Boženy Nemcovej povynášali jeden vrchovato naplnený veľkoobjemový kontajner, a lokalita stále nie je vyčistená. „Plánujeme sa na miesto vrátiť a dokončiť to. Ľudia si tam urobili čiernu skládku, ktorá už zarastá, a jeden kontajner na ňu nestačil,“ vysvetlil jeden zo zakladateľov dobrovoľníckeho združenia Malackí zberači J. Kunštek.

Mladí ľudia v uplynulom roku vyčistili napríklad okolie potoka Malina pri Továrenskej ulici, Tri duby, porasty pri Včelnici, prostredie okolo mosta pri BVS, okolie štyroch rybníkov, ale aj priestor pri garážach za Kauflandom a porasty v blízkosti svojich domov. Vďaka tomu, že sa im podarilo nadviazať spoluprácu s mestom a so spoločnosťou Tekos, nemusia si už z vlastných úspor kupovať rukavice a vrecia. „Aj keď máme svoje študijné povinnosti, naďalej sa chceme stretávať a skrášľovať okolie nášho mesta. V roku 2018 sme zorganizovali zhruba desať väčších zberov,“ dodáva J. Kunštek.

Z lesov povynášali okrem plastových fliaš a plechoviek aj pneumatiky, káble, sanitu, obkladačky, elektrospotrebiče, sklá, autosúčiastky, ba našli sa aj hračky, oblečenie či gramofónové platne.

 

Autor: -slo-


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2019
Ďalšia župná škola sa zatepľuje
Bratislavský samosprávny kraj dnes začal ďalšiu rekonštrukciu školského objektu. Ide o zateplenie budov Gymnázia na Ul. 1. mája v Malackách v sume vyše päťsto tisíc eur. Ukončené má byť do troch mesiacov.
viac
10.07.2020
Zber odpadkov v lese a odštartovaný štvormesačný duel influencerov
V rámci dlhodobej kampane „Vezmi si ma“, ktorou spoločnosť ENVI-PAK upozorňuje na znečistenie životného prostredia odpadmi, prichádza táto OZV s novou aktivitou. So súťažou dvoch travel blogerov, ktorí vyzývajú verejnosť, aby sa k nim pridala.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
02.12.2021
V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad
Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %