Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.09.2016 09:00

Majstri motorových píl na Liptove


Snímka zdroj: (rl).


Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena.


Rezbári vystrúhajú Liptákom drevený Betlehem a pokúsia sa tiež vytvoriť rekordne veľkú drevenú lyžicu. Podujatie vyvrcholí sobotným programom s krstom knihy fotiek o Liptove a charitatívne ladenou súťažou v rýchlorezbe, ktorej výťažok poputuje nevidiacim a slabozrakým deťom.

Na začiatku turisticky obľúbenej Jánskej doliny sa takmer 8 kubíkov dreva pri zvukoch motorových píl zmení na umenie. „Až päť rezbárov prisľúbilo účasť na našom „Drevenom kráľovstve“. V malom, ale turisticky veľmi atraktívnom Liptovskom Jáne, tak zorganizujeme medzinárodné majstrovstvá vo vyrezávaní sôch a pod rukami drsných chlapov vzniknú umelecké diela. Veľkou atrakciou bude vyrezávanie nadrozmernej drevenej lyžice, ktorú plánujeme dať zapísať do Slovenskej knihy rekordov,“ povedal organizátor podujatia a majiteľ Koliby Strachanovka Ján Strachan. Tretí ročník podujatia organizátori zamerali na sakrálnu tematiku a zvedaví diváci sa tak môžu tešiť aj na drevený Betlehem. Už od štvrtka budú rezbári pracovať na svojich dielach a postupne tak budú vdychovať život kusom ťažkého dreva. Hlavný program organizátori sústredili do sobotného popoludnia 17. 9. 2016.

„Liptov je jedna nádherná časť Slovenska a práve na takomto podujatí, kde sa ľudskou prácou z obyčajnej drevnej hmoty stanú nádherné umelecké výtvory, pokrstíme knižku o Liptove. „Liptov z neba“ zachytáva krásy Liptova z vtáčej perspektívy. Je mi cťou byť čestným krstným otcom tejto knižky a verím, že si publikácia nájde veľa nadšených čitateľov," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Hlavná časť programu v sobotu o 13. hod. začne vystúpením detského folklórneho súboru Cindruška, ktorých vystriedajú komedianti s obrími, ale zato šikovnými rukami zo zoskupenia Chůdadlo a spevák Ján Ambróz. Zhruba o 15. hodine je pripravený krst knihy a po ňom hlavná časť sobotného programu súťaž v rýchlorezbe motorovou pílou na 40 minút. „Už po tretíkrát je súťaž v rýchlorezbe spojená aj s charitou. Tentokrát sme sa rozhodli venovať výťažok z dražby sôch Škole a škôlke pre nevidiace a slabozraké detičky v Levoči. Veríme, že naši darcovia budú štedrí a pokoríme minuloročnú čiastku 3800 eur,“ približuje charitatívny rozmer majstrovstiev Lucia Melnová manažérka strediska Jánska dolina. Večer čaká návštevníkov aj žonglérske vystúpenie, koncert hudobno-zábavno-ľudovej kapely Ščamba a akrobatická ohňová show. Podujatie je vhodné pre celé rodiny. Deti okrem hlavného programu potešia aj sprievodné akcie ako maľovanie na tvár, atrakcie, animácie aj super odmeny a nielen hladné žalúdky si pochutia na pravej liptovskej grilovačke.

„Túto letnú sezónu to na Liptove žilo veľmi atraktívnymi podujatiami. Drevené kráľovstvo je symbolickým vyvrcholením leta a pozvánkou na hory, kde sú aj v jesenných mesiacoch výborné podmienky pre turistov aj cyklistov. Veď práve v tomto období, si pri slnečnom počasí, môžu naši návštevníci užiť tie najkrajšie výhľady,“ doplnila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová.

Liptáci sľubujú rekordne veľkú drevenú lyžicu a ktovie, možno vystrúhajú aj rozprávkového Janka Hraška. Kto sa chce presvedčiť na vlastné oči, môže tak urobiť od 15. do 17. septembra v Liptovskom Jáne pri Kolibe Strachanovka.

 

 

 

Autor: (ts - rl)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Liptov v znamení dušičiek
Už najbližšia sobota bude v Jánskej doline patriť dušičkám, strašidlám a výbornej zábave pre celé rodiny vďaka siedmemu ročníku úspešného podujatia Jánske dušičky. V tunajšej Stanišovskej jaskyni pripravili špeciálny dušičkový program.
viac
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
12.09.2017
Drevené kráľovstvo na Liptove
Jánska dolina privíta majstrov motorových píl. Tí budú od 14. do 16. septembra 2017 pred obľúbenou kolibou Strachanovka „vdychovať život“ kusom dreva.
viac
01.07.2019
Na Liptove štartuje najväčší rozprávkový festival
Liptov sa premení na krajinu rozprávok vďaka festivalu ZA 7 HORAMi. Druhý ročník najväčšieho rozprávkového festivalu v prírode štartuje vo štvrtok 4. júla v Liptovskom Jáne a Jánskej doline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %