Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.12.2018 10:45

MInisterstvo hospodárstva chce zvýšiť bezpečnosť detských ihrísk


Ilustračná snímka, zdroj: piestany.sk


Pravidlá prevádzkovania detských ihrísk má upravovať nový zákon, pripravil ho rezort hospodárstva. Právna úprava definuje bezpečnostné požiadavky, ktoré by mali detské ihriská spĺňať ako celok, a nielen jednotlivé hracie prvky. Informoval o tom hovorca rezortu Maroš Stano.


Rezort hospodárstva návrh zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska predložil do medzirezortného pripomienkového konania. "Stanovujú sa napríklad požiadavky na povrch detských ihrísk alebo na rozmiestnenie hracích zariadení. V návrhu sú definované aj základné povinnosti vlastníkov ihrísk, okrem iného sa navrhuje systém na monitorovanie úrazov na detských ihriskách," priblížil Stano.       

Novinkou by tiež mala byť povinná vstupná kontrola v prípade nových detských ihrísk, ako aj pravidelné ročné kontroly. "Legislatíva stanovuje aj požiadavky na odbornú spôsobilosť kontrolórov detských ihrísk, čím by sa malo zamedziť pôsobeniu rôznych podvodných kontrolórov. Návrh počíta aj so sankciami v prípade nedodržiavania stanovených pravidiel," dodáva Stano.       

Ministerstvo tiež informovalo, že kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie opakovane potvrdili množstvo nedostatkov a vysoké riziko úrazov. „Bezpečnosť a zdravie detí musia byť na prvom mieste. Preto prichádzame s legislatívou, ktorá jasne zadefinuje požiadavky na detské ihriská a zlepší ich kontrolu,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec.       

Návrh právnej úpravy obsahuje aj návrh na odstránenie goldplatingu, v súčasnosti sa podľa rezortu vyžaduje nad rámec požiadaviek EÚ posudzovanie zhody zariadení detských ihrísk vyrobených v SR alebo dovezených cez naše územie na vnútorný trh EÚ. Zákon by mohol byť účinný od januára 2020.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
07.10.2020
Dotácia MK by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí
Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %