Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.10.2018 10:53

M. Kaliňák: Kvalita verejnoprospešných činností dokazuje odbornosť samosprávy


Ilustračná snímka


Verejnoprospešné činnosti, ako sú napríklad starostlivosť o zeleň, prevádzka verejného osvetlenia či údržba komunikácií a verejných priestorov, vníma verejnosť ako základnú povinnosť samospráv.


 "Efektivita týchto činností so zreteľom na požiadavky občanov i optimalizáciu nákladov je však zároveň dôkazom odbornosti tých, ktorí samosprávu riadia," upozornil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák. Aj z tohto pohľadu preto zdôraznil význam nadchádzajúcich volieb primátorov, starostov a poslancov miest a obcí.       

"Rozsah úloh samospráv v oblasti verejnoprospešných kompetencií je naozaj veľký a finančne náročný," skonštatoval Kaliňák, pričom v tejto súvislosti pripomenul, že podľa komunálnej legislatívy sa samosprávy starajú aj o nakladanie s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom, zásobovanie vodou i odvádzanie odpadových vôd. "Zabezpečujú tiež správu obecného cintorína, kultúrnych, športových a ďalších obecných zariadení, vrátane kultúrnych pamiatok, pamiatkových území a pamätihodností obce," dodal.       

Dôležitosť toho, ako tieto služby dokážu mestá a obce vykonávať, potvrdzuje podľa neho aj stále relevantný prieskum ZMOS z jesene 2015. "Medzi jeho zistenia patrí i to, že o detské ihriská a športoviská sa až 94,5 percenta samospráv stará vo vlastnej réžii, až 96 percent samospráv zabezpečuje po vlastnej línii kosenie a údržbu zelene a verejných priestranstiev. Výrazná väčšina samospráv, viac ako 75 percent, tiež sama spravuje aj verejné osvetlenie," priblížil Kaliňák zistenia prieskumu.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
21.02.2019
ZMOS predstavuje úspešné riešenia samospráv, majú inšpirovať aj ďalších
Obec Nižná Polianka, ktorá prevádzkuje Dom smútku pre obyvateľov siedmich obcí, fitnescentrum, ktoré v obci Trenč nahradilo krčmu a mesto Vrbové, v ktorom za každé narodené dieťa vysadia nový strom.
viac
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
16.06.2020
Väčšina samospráv komunikuje elektronicky
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %