Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.08.2017 04:02

Ľudstvo sa s recykláciou plastov zatiaľ veľmi nevyznamenáva


Bez plastu si už život okolo nás ani nevieme predstaviť.


Z dosiaľ vyrobených 8,3 miliardy ton plastov sa v súčasnosti používa ešte približne 2,5 miliardy. Zo zvyšných 5,3 miliardy ton sa však len 9 percent podarilo recyklovať, 12 percent skončilo v spaľovniach a až 79 percent na skládkach alebo inak znečisťuje životné prostredie.


Vyplýva to zo štúdie Kalifornskej univerzity v Santa Barbare (USA), ktorú vedci nedávno publikovali v časopise Science Advances. Dopĺňame, že 8,3 miliardy ton by dokázalo takmer nepriedušne pokryť vyše päťdesiatkrát rozsiahlejšie územie ako je rozloha SR a táto tonáž zodpovedá hmotnosti približne miliardy dospelých slonov. Najkratšiu úžitkovú dobu preukázali obaly (približne rok), najdlhšiu plast používaný v strojárstve a stavebníctve.  

Ak bude súčasný trend na Zemi pokračovať, v roku 2050 budeme konštatovať, že sa  vyrobilo približne 34 miliárd ton plastov. Najvyššie percento (30 %) v súčasnosti recyklujú európske krajiny (podľa Eurostatu štáty EÚ 44 %), menej Čína (25 %) a USA (9 %).  Cieľom krajín EÚ je recyklovať 50 percent ich komunálnych odpadov do roku 2020 a následne 70 percent do roku 2030.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
03.06.2022
Recyklovanie plastových odpadov v štátoch EÚ dynamicky rastie
V európskych krajinách s viac ako 650 zariadeniami na recykláciu plastov, s niekoľkomiliardovým ročným obratom a viac ako dvadsiatimi tisíckami zamestnancov sa tento druh recyklácie každým rokom výrazne rozširuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %