Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.02.2018 03:16

Lokálna hospodárska politika v komplexnej štúdii


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa komplexne venuje lokálnej hospodárskej politike ako nástroju na rozvoj miestnej ekonomiky.


Analytická štúdia sa venuje vymedzeniu a charakteristike lokálneho ekonomického trhu a pôsobnosti miest a obcí na ňom prostredníctvom zabezpečovania verejnoprospešných činností. Zároveň sa venuje medziobecnej spolupráci ako ceste smerom k zvyšovaniu efektivity, kvality a rozsahu verejných služieb zabezpečovaných na území viacerých samospráv. Riadenie zmien na úrovni regiónov je možné realizovať prostredníctvom činnosti miestnych akčných skupín a prípravou územia na modernizáciu v rámci tzv. agendy Smart a teda prostredníctvom Smart regiónov. Špeciálnu časť analytickej štúdie tvoria významné aspekty verejného obstarávania kde sú čitateľom k dispozícii nielen teoretické vstupy do problematiky, ale aj vzorové metodiky na využitie rôznych foriem verejného obstarávania vrátane konkrétneho prínosu vyplývajúceho z využitia týchto metód.

Miestna územná samospráva počnúc územným plánom a končiac zabezpečovaním verejnoprospešných činností a reguláciou ekonomickej činnosti na svojom území formuje lokálnu hospodársku politiku, s ktorou priamo súvisí rozvoj miestnej ekonomiky, tvorba pracovných miest, zhodnocovanie a zveľaďovanie verejného majetku a napokon aj potrebná medziobecná spolupráca. Preto analytická štúdia ponúka čitateľom, sociálnym partnerom, voleným aj odborným predstaviteľom samospráv teoretické zázemie a inšpiráciu pre ďalšie rozhodovanie. 

Autorské dielo bolo vypracované v rámci aktivity č. 3 Budovanie odborných kapacít sociálnych partnerov Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. expertným tímom sociálneho partnera Združenie miest a obcí Slovenska. Vyjadruje názory a postoje sociálneho partnera na predmetnú tému. Analytická štúdia bola schválená Riadiacim výborom Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. Je verejne prístupná na webovej stránke ZMOS, v lište na pravej strane,  banner: NP Centrum sociálneho dialógu SR alebo priamo na http://www.zmos.sk/download_file_f.php?id=935746

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
23.06.2017
ZMOS chce podporovať lokálnu hospodársku politiku
Mestá a obce nie sú len správcami a platcami daní. Mali by mať aj nástroje na podporu hospodárskej politiky a rozvoj regionálnej ekonomiky. Združenie miest a obcí Slovenska sa preto sústredilo na analýzu potenciálu lokálnej hospodárskej politiky.
viac
09.02.2021
ZMOS: Máme cezhraničný potenciál. Poďme ho rozvíjať
Združenie miest a obcí Slovenska doručilo Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky tri zásadné pripomienky k návrhu dokumentu Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2021.
viac
13.01.2022
Podpora vidieka je hlavne o území a komunitách
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viacero zásadných pripomienok k návrhu budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky. V pondelok na tripartite upozornilo na viaceré problémy a následne žiadalo ich vyriešenie v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %