Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.07.2016 02:25

Lokalita bývalého kúpaliska Lido má podľa mesta slúžiť na rekreáciu


Snímka zdroj: (tasr).


Priestor bývalého bratislavského kúpaliska Lido, medzi Starým mostom a Prístavným mostom, má slúžiť na rekreáciu a šport.


Zhodli sa na tom počas rokovania zastupiteľstva hlavného mesta na konci júna poslanci i primátor Ivo Nesrovnal, ktorí sa zaoberali petíciou občianskych aktivistov i vodákov za vytvorenie kultúrno-rekreačnej plochy na pravom brehu Dunaja. Poslanci primátora požiadali, aby na základe požiadaviek petície a rešpektovania verejného záujmu zabezpečil vypracovanie štúdie verejnej mestskej pláže Lido. Tá musí vo svojom zadaní zachovať aj činnosť tunajších vodáckych lodeníc.      

"Pravý breh Dunaja je dlhodobo nevyužívaný, je v dezolátnom stave a sú tu rôzne čierne skládky. Historický kontext pravého brehu Dunaja ukazuje, že tam bolo schopné kúpalisko Lido, známe po celej Európe. Chceme, aby toto nábrežie malo zachovaný občiansky charakter a vznikla tu mestská pláž," priblížil poslancom Jakub Kuruc, zástupca petície, pod ktorú sa podpísalo 4500 ľudí.      

Nesrovnal tvrdí, že tento priestor má slúžiť na rekreáciu a šport a samospráva má v tomto smere rovnaký cieľ ako občianski aktivisti. "Rozchádzame sa ešte v niektorých detailoch, ohľadne financovania a niektorých postupov, no naše najbližšie kroky budú smerovať na zvolanie rokovania za účasti všetkých dotknutých orgánov," povedal na rokovaní mestských poslancov primátor.      

Podľa námestníčky primátora Ivety Plšekovej je časť Lido mestským pozemkom, ktorý má históriu a je jeden z atraktívnych priestorov Bratislavy. "V súčasnosti je zarastený a ľudia ho využívajú skôr len keď sa prechádzajú popri Dunaji, ale v malom množstve, pretože tam nie sú prístupové komunikácie a pozemok nie je vyčistený," priblížila Plšeková s tým, že je čas, aby mesto povedalo, čo chce v danom území robiť do budúcna. "Ako toto atraktívne územie ochrániť predtým, aby sa nestalo "korisťou" developerov," podotkla.       

Aj poslanec Oliver Kríž považuje za dôležité, aby sa samospráva začala zaoberať touto lokalitou. "Je podstatné, aby tam vzniklo niečo, čo bude slúžiť vodákom i širokej verejnosti na rekreáciu a športové vyžitie," povedal. Podľa hlavnej architektky mesta Bratislava Ingrid Konrad sú požiadavky petície oprávnené v tom, že hlavné mesto nevyužíva brehy pri Dunaji tak, ako by mohlo. Taktiež by sa podľa nej do tohto priestoru mohla vrátiť funkcia mestskej pláže. "Myslím si však, že je ešte skoro rozprávať o zmenách územného plánu," povedala.      

Iniciatíva občianskych aktivistov a vodákov nie je jedinou aktivitou, ktorá upriamuje pozornosť na dané územie. Spustená bola aj iniciatíva Nové Lido, za ktorou stoja niektorí známi architekti a developérske spoločnosti ako J&T Real Estate a HB Reavis. Tá však nehovorí len o nábrežnej časti, ale zahŕňa väčšiu plochu, teda aj súkromné pozemky za hrádzou. Predmetné územie je podľa architekta Juraja Benetina rozlohou približne 50 hektárov porovnateľné s historickým centrom mesta.       

"Nové Lido je komunikačnou platformou na to, aby sme do budúcna vysvetlili obrovský význam tejto lokality. Myslíme si, že toto je to miesto, kde by sa mohla zmieriť Bratislava s Petržalkou a vytvoriť sa spojená Bratislava na oboch brehoch Dunaja, a nie ako sa nerozvážne a nárazovo rozvíjala raz na jednom, potom na druhom brehu Dunaja," približuje Benetin. Malo by ísť teda o spojenie Starého Mesta s Petržalkou, spojenie Petržalky s novým centrom, ktoré vzniká okolo Mosta Apollo a Pribinovej ulice, a tiež spojenie nového centra so Starým Mestom.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2020
Na kúpalisku vybudujú tobogan, mesto na to vyčlenilo 160 000 eur
Novou atrakciou na mestskom kúpalisku v Trebišove by sa mal stať na budúci rok tobogan. Mestskí poslanci na tento účel aktuálne schválili 160 000 eur z rezervného fondu.
viac
10.11.2020
Aplikácia „Petržalka“ treťou najsťahovanejšou aplikáciou na Slovensku
Informácie z mestskej časti Bratislava-Petržalka vždy po ruke. Najväčšia bratislavská mestská časť sa ešte v marci tohto roku pripojila k vyše 40 mestám a obciam, ktoré využívajú aplikáciu SOM – Správy o meste pre lepšiu komunikáciu s jej obyvateľmi.
viac
03.02.2021
Developer vyhlásil súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj
Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj.
viac
12.07.2023
Petržalka získala vyše milióna eur na obnovu plavárne ZŠ Pankúchova
Bratislavská Petržalka získala viac ako milión eur na obnovu plavárne na základnej škole (ZŠ) na Pankúchovej ulici. Ide o dotáciu z Fondu na podporu športu (FNPŠ), mestská časť ju musí vyčerpať do konca roka 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %